Przepisy
Agaty

Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny

Zaczyna się! Powoli startuje sezon na to, co najlepsze: truskawki i rabarbar! Na razie nieśmiało, głównie z Hiszpanii, ale już można spotkać na sklepowych półkach to, co uwielbiam: słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar. razem tworzą jeden z moich ulubionych kulinarnych duetów.

Dziś ciasto/ batoniki owsiane, przygotowane z dodatkiem miodu i miksu owoców. Nie są zbyt słodkie, a dodatkowo rabarbar powoduje, że mają głęboki, wielowymiarowym smak. Idealnie nadadzą się do zapakowania do lunchbox’a, na drugie śniadanie.

Jeśli lubicie intensywne smaki, doprawcie owoce świeżo utartym imbirem, skórką cytrynową albo cynamonem. Za każdym razem uzyskacie nieco inny smak batoników.

Z podanych proporcji upieczecie ciasto (do pokrojenia) o wymiarach ok. 12x 30 cm (lub 20×20 cm). Co ważne, ciasto robi się dosłownie w 3 minuty i nie wymaga użycia miksera. Ideał! :)