Przepisy
Agaty

Chlebek arabski (pita, flat bread)

Dodatki, Grill, Kuchnie świata, Pieczywo, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny

chlebek arabski flat bread (3)

A było to tak: goście w drodze na wieczorne spotkanie, w menu meze: hummus (TU przepis), tabbouleh, falafele, muhammara i inne pachnące egzotyką pyszności. Brakowało do szczęścia tylko chlebków, a w zasadzie placków, żeby zestaw kolacyjny był pełen.

chlebek arabski flat bread (5)

Zwykle piekłam pity drożdżowe, tym razem wypróbowałam przepis (znaleziony chyba w  The NewYorker) na „flat bread”- miękkie placki, idealne do zwijania w nie kawałków grillowanego mięsa, warzyw czy falafeli. Na letnim BBQ będzie jak znalazł! I właśnie ta ich miękkość to coś, co je wyróżnia- placki nie stają się twarde, można je odgrzewać (proponuję moment w piekarniku lub suchą, rozgrzaną patelnię), a one ciągle pozostają idealnie elastyczne.

chlebek arabski flat bread (4)

Ich skład jest bardzo prosty: mąka, mleko, masło i sól. Żadnych jajek, drożdży czy … długiego wyrabiania. No, ideał!

chlebek arabski flat bread (7)

Z podanych proporcji „usmażycie” ok. 8 placków o średnicy ok.25 cm.

chlebek arabski flat bread (2)

A placki na gorącej patelni tak pięknie „bąblują! :)