Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
W miniony weekend obchodziliśmy urodziny Jasia, upiekłam więc ciasto, które i dzieci spokojnie mogą jeść. Bez kremów na bazie jajek, za to z marchewką i twarożkiem.
Torcik naprawdę świetnie smakował, jest bardzo wilgotny, dobry więc tak pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu, wystarczy przechowywać go pod przykryciem.
Marchewkowo – cynamonowe warstwy przełożyłam waniliowym kremem na bazie naturalnego serka i masła. Był cudowanie puszysty i dobrze przełamywał intensywny smak ciasta. To wypiek w sam raz na jesień!
Przepis ze strony lovelifeeat.com
- marchew - 500g
- jajko - 3 szt
- cukier - 2 szklanki
- olej - 1 i 1/2 szklanki
- maślanka - 1/3 szklanki
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
- imbir - 1 łyżeczka, suszony
- krem
- serek kremowy - 375 g
- masło - 150 g, miękkie
- cukier puder - ok. 3 łyżek (do smaku)
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
Jajka wymieszaj z cukrem, maślanką, olejem, ekstraktem i marchewką.
Stopniowo dodawaj oba rodzaje mąki połączone z cynamonem, imbirem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, aby nie było grudek.
Ciasto podziel na 2 równe części, upiecz 2 krążki ciasta przez 40 minut w 180 oC każdy.
Krem: Masło zmiksuj z cukrem, dodaj esencję waniliową i serek. Wszystkie składniki mieszaj mikserem na puszystą masę. Schłódź ją w lodówce i nakładaj na dokładnie wystudzone ciasto (połowę pomiędzy krążki ciasta, resztę rozsmaruj na wierzchu).
-
Ja zwykle też, ale tym razem się strasznie starałam, żeby super wyszło ;)
Czym poleciłabyś zastąpić maślankę? Jogurt grecki?
-
Jogurt też się doskonale nadaje, nawet ten zwykły!
Marchewkowe smakuje zawsze, szczególnie jesienną porą :)
Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, ale jak tak patrzę na Twoje zdjęcia, to coraz bardziej się przekonuję, żeby je zrobić:) pozdrawiam i zapraszam również do mnie:
http://blog-babeczka.blogspot.com/
a ten serek kremowy to philadelfia, Twój smak czy jaki? :)
-
Użyłam serka Turek, może być też Philadelphia czy Twój smak…
Na trzeci dzień… Agato, naprawdę myślisz, że takie cudo jest w stanie utrzymać się aż 3 dni. Założę się, że już po nim śladu nie ma!!!! Ciasto marchewkowe jest super. Z serkiem jeszcze nie próbowałam, także jets pomysł na następny weekend! Pozdrawiam:)
-
U nas został jeden kawałek, głęboko w szafce schowany ;)
Uwielbiam marchewkowe ciasto, Twoje wygląda przepysznie.
A czy mozna olej zastapic roztopionym maslem?
A czy mozna olej zastapic. roztopionym maslem?
-
Ewo, nie próbowałam. Olej na pewno daje ciastu wilgotną konsystencję, ale sądzę, że możesz go zastąpić masłem…
wygląda przepysznie :) przy najbliższej okazji przetestuje, zwłaszcza, że moje ostatnie ciasto marchewkowe nie wyszło :(
Pyszności! :-) Też jadłam tylko z polewą na wierzchu.
witam, jakiej wielkości tortownica została tu użyta?
-
ok. 28 cm średnicy
Uwielbiam ciasto marchewkowe :) Choć nigdy nie robię z kremem waniliowym – połowy ciasta już nie ma ni zdąży dobrze ostygnąć…
Dzięki za kolejny pomysł na miłą i pyszną sobotę.
Mam tylko jedną formę o takim rozmiarze, czy coś się stanie z jedną częścią ciasta, kiedy będzie czekała na to, aż ta pierwsza się upiecze? Czy po przygotowaniu muszę po prostu od razu całe ciasto włożyć do piekarnika. Czy mogłabym upiec jeden blat i podzielić go na 2 części po upieczeniu?
-
Ja też piekłam kolejno, bo dwie foremki nie mieszczą mi się w piekarniku ;)
-
Super, dzięki śliczne za odpowiedź :) Zabieram się w takim razie za pieczenie :)
-
No i upiekłam :) Ciasto wyszło PRZEPYSZNE! Naprawdę nieczęsto jada się takie rarytasy i pomyśleć, że to z marcheweczki :) Polecam wszystkim i zacznę rozdawać ten wspaniały przepis. Niebo w gębie! ♥
Udało się, jest pyszne i wygląda cudnie. Mam kolejny popisowy numer od Ciebie. Proszę o więcej cudeniek
Czy makę pszenna pełnozairnista można jakąs zastapić?
-
Ja dodałam po prostu 3 szklanki mąki pszennej i ciasto wyszło obłędne ;)
-
Olgo, odpowiadające na oba Twoje pytania: nie próbowałam zamieniać tych składników, więc nie dam sobie ręki obciąć, ale wydaje mi się, że możesz te składniki zamienić. Pozdrawiam!
-
Jeszcze jedno pytanie czy serek kremowy to kremu, moze to byc mascarpone
Pani Agato,
Bede robic to ciasto na urodzinki dla mojego synka, wiec po prostu musi wyjsc! Stad moje pytanie: szklanka w tym przepisie to 250ml? Bo szklanki sa rozne…
Dziekuje i pozdrawiam!
-
Pani Joanno, ja używam miarek i 1 szklankę odmierzam jako „1 cup”.
Życzę powodzenia w wypiekaniu, oby ciasto wyszło i smakowało!:)-
Ciasto udalo sie rewelacyjnie! Nic nie zostalo, a o dokladki dopominali sie… dorosli ;-) Pozdrowienia!
-
Szalenie mnie to cieszy! :)
-
-
Planuje upiec ten torcikna walentynki. Mieszkam w USA i nie znalazłam w tutejszych sklepach sody. Czy mogę sodę zastąpić proszkiem do pieczenia ?
-
Pani Iwono, w USA soda występuje pod nazwą baking soda, gdyby jednak nie udało się Pani jej dostać, proponuję odrobinę zwiększyć ilość proszku (o 1/2 łyżeczki). Życzę smacznego! :)
-
Pani Agato,
doslownie dzisiaj bedac w sklepie zauwazylam, ze tutaj tez uzywaja sody do wypiekow ;) mam już zatem wszystkie składniki ;)
Dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam zza oceanu
-
Witam. A mnie opadł środek ciasta . I jak go pokroilam, to prawie niedopieczony. Kto wie, dlaczego ?
-
a nie za krótko piekłaś? tego ciasta nie da się zepsuć, może za mało któregoś składnika albo za dużo marchwi (sok)
jutro zamierzam piec kolejny raz, dzieci twierdzą, że to jedyny tort urodzinowy, jaki wchodzi w grę
A ja właśnie piekę ciasto …zamiast serka kremowego próbowałam dodać serek waniliowy homogenizowany .Masło mi się ładnie ubiło a po dodaniu serka masa sie zważyła.Czemu ?:-( pomocy…
Upiekłam to ciasto nie dość że po raz pierwszy :) to jeszcze zaryzykowałam i zrobiłam to na mojej córci 5 urodzinki, wyszedł rewelacyjnie, wszyscy się zajadali i prosili o przepis a moja solenizantka powiedziała mi na ucho że od dzisiaj to jej najulubieńsze ciacho :):) suuuuper! cały ten blog przepisy są rewelacyjne!
-
Dziękuję za tak miłe słowa! Przesyłam gorące życzenia dla córeczki!
Mam pytanie o serek do masy. Czy mam kupić serek słodzony, czy taki zwykły bez smaku (po prostu śmietankowy) ??? Proszę o odpowiedź bo chcę zrobić to ciasto na weekend. Pozdrawiam, Magda z Sulęcina.
-
Zwykły, naturalny (śmietankowy).
Czy ciasto powinno być przechowywane w lodówce ze względu na masę?
-
Lepiej tak.
Hej, czy można ciasto upiec w całości i potem rozkroić? Nie mam za bardzo w czym upiec je osobno :/
-
Tak, proszę tylko dłużej piec, żeby środek nie został surowy.
Zawsze mieszałam suche składniki z mokrymi, a na koniec dodawałam marchewkę delikatnie mieszając. Czy wg Pani przepisu, marchewka zmieszana od razu z podanymi składnikami, nie wyjdzie zakalec?
-
Nigdy w tym cieście zakalca nie miałam. Sądzę, że składniki są na tyle krótko mieszane, że nie powinien się zdarzyć.
Daje mąkę w odwrotnych proporcjach i cukier palmowy zamiast zwykłego. Chyba zdrowiej wiec z czystym sumieniem zjadam o jeden kawałek więcej ;-) Mój krem: serek mascarpone z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciasto piekłam jednorazowo przez 1h15 min. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie znam a próbowałam już kilku przepisów! Mniam!
-
Super, bardzo się cieszę!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Pycha! ja robię marchewkowe z polewą tylko na górze :)