Przepisy
Agaty

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Ciasta, Przepisy
Opis

W miniony weekend obchodziliśmy urodziny Jasia, upiekłam więc ciasto, które i dzieci spokojnie mogą jeść. Bez kremów na bazie jajek, za to z marchewką i twarożkiem.

Torcik naprawdę świetnie smakował, jest bardzo wilgotny, dobry więc tak pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu, wystarczy przechowywać go pod przykryciem.

Marchewkowo – cynamonowe warstwy przełożyłam waniliowym kremem na bazie naturalnego serka i masła. Był cudowanie puszysty i dobrze przełamywał intensywny smak ciasta. To wypiek w sam raz na jesień!

Przepis ze strony lovelifeeat.com

Jajka wymieszaj z cukrem, maślanką, olejem, ekstraktem i marchewką.

Stopniowo dodawaj oba rodzaje mąki połączone z cynamonem, imbirem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, aby nie było grudek.

Ciasto podziel na 2 równe części, upiecz 2 krążki ciasta przez 40 minut w 180 oC każdy.

Krem: Masło zmiksuj z cukrem, dodaj esencję waniliową i serek. Wszystkie składniki mieszaj mikserem na puszystą masę. Schłódź ją w lodówce i nakładaj na dokładnie wystudzone ciasto (połowę pomiędzy krążki ciasta, resztę rozsmaruj na wierzchu).

-->