Łatwe ciastka francuskie z kremem budyniowym i owocami
Dziś przepis mocno na skróty, ale i takie przecież każdemu z nas zdarza się czasem przygotować, szczególnie gdy goście w drodze, a my nie mamy czasu/ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Na skróty idziemy tu dwa razy: po pierwsze wykorzystamy gotowe ciasto francuskie (najlepiej zadbajcie o kupno takiego dobrego, na maśle), po drugie- do przygotowania kremu przyda się paczka poczciwego budyniu waniliowego. Potem tylko kilka kuchennych trików i możemy cieszyć się cudnymi, letnimi babeczkami z kremem i owocami!
Nie będę tu określać proporcji na konkretną liczbę sztuk, bo zależeć to będzie od tego, jak duże ciasteczka upieczecie i jak hojnie napełnicie je kremem.
Uzupełnieniem francuskich ciasteczek/babeczek z kremem są Wasze ulubione owoce. Ja użyłam tych najbardziej sezonowych w tym momencie czyli świeżych truskawek i przesmażonego na maśle, z odrobiną cukru, rabarbarem.
A oto jak przygotować babeczki krok po kroku:
Z kawałka schłodzonego ciasta francuskiego wykrój kształt koła:
Brzeg posmaruj roztrzepanym jajkiem:
Wykrój drugi okrąg tej samej wielkości, a w jego środku drugi- o mniej więcej centymetr mniejszy:
Sklej obie części ciasta, a środek nakłuj widelcem. Rant posmaruj roztrzepanym jajkiem, opcjonalnie posyp brzeg grubym cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz aż ciasto lekko się zarumieni, ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z pieca, używając łyżeczki, warstwę jeszcze ciepłego ciasta wewnątrz babeczki przyciśnij do dna, aby stało się płaskie i cienkie:
Gotowe korpusy babeczek napełnij schłodzonym kremem i ozdób owocami.