Przepisy
Agaty

Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce

Makarony, Obiady, Przepisy
Opis

DSC_1403 (2)

Sezon na szparagi uważam oficjalnie za otwarty!

DSC_1408

Sama zdecydowanie wolę te zielone (mniej z nimi roboty przy obieraniu ;), lekko jeszcze chrupiące, przygotowane „na szybko”.  Makaron to właśnie jedna z takich propozycji. Najdłużej czeka się tu na zagotowanie wody!

DSC_1406 (2)

Jajko w koszulce, po rozkrojeniu, tworzy na makaronie pyszny, naturalny sos i doskonale łączy wszystkie składniki na talerzu. Jeszcze kilka wiórków parmezanu i danie doskonałe gotowe!

DSC_1396 (3)

Proporcje na 3 porcje.

W tym czasie przygotuj sos. Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na ok. 2 cm kawałki, osobno odłóż czubki.

Na patelni zeszklij dobro posiekaną cebulę, dodaj szparagi (bez czubków), dolej dwie łyżki wody, przykryj i duś 3 minuty na małym ogniu. Dodaj szparagowe łepki oraz przekrojone na pół pomidorki, duś jeszcze 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowanym makaronem, dodaj świeżo tarty parmezan.

W garnuszku zagotuj szklankę wody z octem. Gdy wrze, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek  delikatnie (z małej wysokości) wbij jajko, gotuj ok. 3 minuty.

Wyłóż jajko na wierzch porcji makaronu, posyp świeżo mielonym pieprzem, skrop oliwą i oprósz parmezanem.

-->