Przepisy
Agaty

Piersi kaczki w sosie bakaliowym

Boże Narodzenie, Mięso, Przepisy – blog kulinarny

Szalenie lubię połączenie słodkich i wytrawnych smaków. Idealne są więc dla mnie wszelkie mięsa przygotowywane z owocami, albo przynajmniej słodkim akcentem. Taka na przykład wątróbka ze skarmelizowaną cebulką i jabłkiem, schab z suszonymi śliwkami albo właśnie gęś z sosem pełnym bakalii: rodzynków, migdałów, moreli, podana ze skłodko-kwaśnymi pestkami granatu. Dla mnie to zestaw idealny!

Ja postawiłam na wysmażenie skórki kaczki, a następnie spokojne jej (tj. kaczej piersi) pieczenie, aby była naprawdę miękka i delikatna. Z powodzeniem możecie jednak podać taką pierś „na różowo”- najpierw ją obsmażyć (jakieś 3 minuty z każdej strony), a potem wstawić na 10-13 minut do dobrze rozgrzanego do 220 oC piekarnika. Zostawiamy takie mięso na kilka minut, aby odpoczęło, i już możemy porcjować. Tak przygotowana pierś z kaczki rozpływa się w ustach! Wiem jednak, że nie każdy lubi lekko krwiste mięso, dziś więc kaczkę dobrze upieczemy!

W tym przepisie możecie eksperymentować z użyciem różnych suszonych owoców (żurawin, śliwek itp), a także różnych orzechów. Taki sos podać możecie także do wędlin na zimno, szczególnie tych w świątecznym klimacie.