Przepisy
Agaty

Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów

Grill, Mięso, Przepisy – blog kulinarny, Sosy

Jak mogliście zauważyć, raz w miesiącu przygotowuję dla Was przepis we współpracy z siecią makro, zwykle skupiam się w nich na kupionym w tym sklepie mięsie. Tak będzie i tym razem.

Pomysł był taki, by zrobić coś na grilla, w końcu długa majówka przed nami, a to nieoficjalny początek sezonu BBQ w Polsce. Grillowane w tym przepisie jest i mięso (kupiłam w promocji 1,5 kg polędwicy wołowej za niecałe 60 zł!), i główny składnik salsy- ananas.

Świetnie byłoby użyć do zrobienia sosu świeżego owocu, który pod wpływem pieczenia wydobywa z siebie wiele słodyczy, jednak i taki z puszki będzie OK. Taki orzeźwiający dodatek znakomicie komponuje się ze słuszną porcją wołowego steka.

Pamiętając jednak o tym, że pogoda lubi u nas płatać figle, grillowałam w domu. Wykorzystałam do tego patelnię grillową marki Fissler, zakupioną (a jakże!) w Makro. Sprawdziła się doskonale. Wcześniej miałam patelnie żeliwne, ta jest o tyle lepsza, że rozgrzewa się porównywalnie mocno, nie ma za to żadnych problemów z przywieraniem potraw (mniejsze dymienie!) i późniejszym czyszczeniem. Wszystko zmywa się w oka mgnieniu.

Do końca lipca garnki i patelnie Fissler możecie nabyć w Makro z 75% rabatem! (szczegóły TU) ;)