Gofry (mój debiut!)
9 maja 2012
0
Ulubione
Opis
Oto moje debiutanckie gofry. Sama się dziwię, że tak długo zwlekałam z ich zrobieniem, szczególnie że nie wyobrażam sobie spaceru nad morzem, albo wizyty w wesołym miasteczku bez porcji gofra z cukrem pudrem (ewentualnie z bitą śmietaną i sosem czekoladowym…). Tak więc porcja pachnących wanilią na dzień dobry!
Składniki:
- mąka pszenna - 300 g
- masło - 70 g
- mleko - 0,5 l
- cukier puder - 75 g
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- jajka - 2 sztuki
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- do podania
- cukier puder, dżem, złoty syrop -
Przygotowanie:
Masło roztop i przestudź. Zmiksuj wszystkie składniki ciasta na gładką, dość gęstą masę. Surowe ciasto nakładaj na rozgrzane płytki gofrownicy. Piecz ok. 5 minut. Podawaj lekko ciepłe.
cukier puder, cukier puder, dżem, złoty syrop, dżem, ekstrakt waniliowy, jajko, mąka pszenna, masło, mleko, proszek do pieczenia, sól, złoty syrop
Oceń:
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi