Przepisy
Agaty

Najlepsza pasta jajeczna- także na Wielkanoc

Jajka, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Święta

W naszym domu w weekendy śniadania to zwykle jakaś potrawa na bazie jajek. Omlet (TUTAJ pokazuję jak go zrobić krok po kroku), często jakieś placuszki (na przykłada takie- link) lub właśnie pasta jajeczna.

Zacznijmy od podstaw. Bazą pasty jajecznej są oczywiście ugotowane na twardo jajka.

najlepsza pasta jajeczna przepis

Jak ugotować jajka na twardo?

Nic prostszego!

Wystarczy włożyć jajka do rondelka, zalać zimną wodą i gotować przez ok. 7 minut, liczonych od momentu zagotowania wody. Jajka po ugotowaniu przelewam zimną wodą. Aby łatwo obrać jajka ze skorupki, ostukuję ją, a gdy skorupka popęka wkładam jajka z powrotem do wody. Gdy obieramy jajka w wodzie, skorupka w zasadzie sama z nich schodzi.

Do przygotowania pasty jajecznej jajka muszą być zupełnie ostudzone i pokrojone w małą kostkę. Ja zwykle rozdrabniam je na małe kawałki przy pomocy widelca.

Dzisiejszy przepis w wersji filmowej znajdziecie pod TYM LINKIEM :)

Jakich dodatków użyć do przygotowania pasty jajecznej?

Jestem przekonana, że mieliście okazję jeść naprawdę wiele rodzajów pasty jajecznej. Składniki niby są takie same (lub przynajmniej bardzo podobne), a pasta za każdym razem smakuje trochę inaczej.

Ja do pasty dodaję majonez lub majonez w połączeniu z 18% śmietaną- ta druga wersja jest łagodniejsza w smaku i lżejsza.

Inne moje ulubione dodatki do pasty jajecznej to:

  • ogórek (kiszony lub konserwowy)
  • szczypior
  • koperek
  • bardzo drobno posiekana cebula (najchętniej czerwona), nie za dużo
  • odrobina ostrej musztardy
  • odrobina ketchupu
  • tuńczyk
  • szynka

Inne, mniej popularne dodatki to:

  • oliwki
  • kapary
  • suszone pomidory
  • anchois
  • wszystko, co Waszym zdaniem pasuje ;)

Na koniec zostaje doprawienie pasty do smaku solą i pieprzem.

Pastę jajeczną najlepiej jest przygotować co najmniej na godzinę przed jedzeniem, żeby składniki się „przegryzły” i pasta jajeczna miała głęboki smak.

Gotową pastę jajeczną przechowujemy oczywiście w lodówce, choć przed podaniem radzę ją wyjąć, aby składniki osiągnęły temperaturę pokojową.

W przepisie podałam proporcję na pastę jajeczną przygotowaną z 3 jajek, z dodatkiem tuńczyka (wybrałam tuńczyka w zalewie własnej).

***

Po więcej przepisów na śniadaniowe dania z jajek zapraszam do mojego e-booka JaJem Śniadanie <3