Przepisy
Agaty

Omlet ze szparagami

Jajka, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Warzywa

Omlet ze szparagami– to brzmi pysznie, prawda? Kto z nas nie chciałby być obudzonym takim wykwintnym śniadaniem do łóżka?! Ja na pewno tak! Maj i czerwiec to najlepszy okres, by cieszyć się szparagami od samego rana, jedzmy je więc tak często, jak to tylko możliwe!

Omlet ze szparagami to danie wyjątkowo pyszne, eleganckie, a przy tym niezwykle (!) łatwe do przygotowania, naprawdę!

Aby usmażyć omlet wystarczy nam dosłownie kilka minut. Tajemnica idealnego omletu to pozostawienie jajek nie do końca ściętych, omlet musi być kremowy i nie za bardzo wysmażony.

Wszystkie informacje na temat smażenia omletu zawarłam w TYM WPISIE (klik) na blogu, serdecznie zapraszam do lektury, po niej żaden omlet nie będzie Wam już straszny ;)

Wracając jednak do samego omletu ze szparagami. Do jego przygotowania wybieram ZIELONE SZPARAGI. Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odłamać od nich zdrewniałą końcówkę i już są gotowe do jedzenia. Tak, tak zielone szparagi można jeść surowe (smakują przepysznie! Jak świeży groszek, spróbujcie koniecznie!).

Przygotowanie omletu ze szparagami jest tak szybkie, bo zielone szparagi można poddać naprawdę krótkiej obróbce termicznej. I tu drogi są dwie:

  • wcześniej przesmażamy pokrojone szparagi na maśle i w tej postaci dodajemy do masy jajecznej
  • wykorzystujemy świeże, surowe szparagi i tylko je krótko smażymy razem z omletem- tym sposobem pozostaną jędrne i lekko chrupiące.

Wybór należy do kucharza :)

Sam omlet ze szparagami nie wymaga wielu dodatków. To danie delikatne i nie można zabić go mocnymi smakami. Ja wybieram oprószenie omletu świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie delikatne posypanie kilkoma wiórkami parmezanu.

Proporcje składników na omlet ze szparagami:

  • jeśli omlet ma być podstawą śniadania, smażę go z 3 jajek i 2-3 szparagów.
  • jeśli podajecie do niego pieczywo i inne dodatki- wystarczą po 2 jajka i 2 szparagi na osobę.

Jeśli macie ochotę na więcej przepisów z zielonymi i białymi szparagami- serdecznie zapraszam TUTAJ na blog (klik).