Placuszki z twarogiem
W tym tygodniu jakoś monotematycznie się zrobiło, bo same śniadaniowe przepisy dla Was przygotowałam, ale może to przez tą zbliżającą się Wielkanoc?:)
W każdym razie, dziś placuszki z naszym dobrym, poczciwym białym serem w środku. Są niezwykle delikatne i puszyste, kropla syropu klonowego na wierzch i będziecie zachwyceni!
Z podanych proporcji usmażycie ok. 15 placuszków.
- twaróg - 150 g (klasyczny, mielony np. w kostce)
- jajko - 2 szt
- mąka pszenna - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- woda gazowana - 1/3 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- olej do smażenia - użyłam oleju kokosowego
- ulubione dodatki - do podania np. syrop klonowy, owoce
Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z jajkami, mlekiem, esencją waniliową i wodą i dość jednolitą masę (najwygodniej zrobić to rózgą-trzepaczką).
Dodaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżek oleju, nakładaj łyżką małe porcje ciasta, smaż z dwóch stron na złoto, podawaj od razu, na ciepło.
-
Szalenie się cieszę, że smakowały!
Właśnie się zajadam placuszkami z Twojego przepisu. Pyszne! Również bez wody gazowanej, ponieważ takowej nie miałam, ale i tak są bardzo dobre. Polecam z syropem daktylowym od razu po usmażeniu! :)
Witam A cukier ? Np waniliowy można dodać?
-
tak, śmiało (ja nie dodaję cukru do samych placków, tylko podaję je ze słodkimi dodatkami)
Najgorszy przepis ever!!!
-
Pani Kasiu, z czystej ciekawości, czemu on taki najgorszy na świecie ?!
Placuszki idealne, mówię w trakcie ich pieczenia, bo już widzę ich smakowitość :) Pozdrawiam cieplutko, młoda kucharka
Przepis dobry i łatwy – placuszki smaczne, delikatne aczkolwiek dobrze smakują także na zimno. Przepis trochę zmodyfikowałam bo dodałam więcej sera 200g półtłustego oraz 2 łyżeczki cukru do ciasta.
Wyszły pyszne! Dziękuję!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Placuszki wyszły PYSZNE pulchne ,zapomniałam ddodać wody gazowanej, ale i tak smakowały! !!!