Przepisy
Agaty

Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Naleśniki & placuszki, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania
Opis

… bo kto powiedział, że gofry są dobre tylko w wersji na słodko? Te, wytrawne, absolutnie podbiły serce całej naszej rodziny! Wyobraźcie sobie tylko super chrupiące gofry (to zasługa sera i jeszcze jednego składnika, o którym piszę poniżej), zapieczone od razu z chrupiącym boczkiem i ulubionymi dodatkami, u nas było guacamole, jajka, szpinak, pomidory. Krótko mówiąc: poezja!

W ogóle wytrawne gofry to super śniadaniowa albo kolacyjna sprawa, szczególnie gdy okaże się, że nie mamy w domu pieczywa=- super zastępują chleb w klasycznej kanapce, a robi się je dosłownie kilka minut- mieszasz ciasto, w tym czasie gofrownic już się grzeje, a potem tylko jakieś 4 minuty smażenia i gofry gotowe!

Wspominałam, że gofry z tego przepisu są wyjątkowo chrupiące, to w dużej mierze dzięki dodatkowi mąki z ciecierzycy, która idealnie poprawia strukturę gofrów. Oczywiście możecie użyć też tylko klasycznej mąki pszennej, ale jak raz dodacie mąkę z ciecierzycy do gofrów, nie będziecie chcieli jeść żadnych innych!

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 1/2 litra ciasta, ilość usmażonych gofrów zależy oczywiście od wielkości gofrownicy.

Gofry (naturalnie!) najlepiej smakują jedzone na ciepło. Te wcześniej przygotowane świetnie podgrzewa się w tosterze :)

Dodaj „suche”: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Dodaj utarty na grubych oczkach lub tylko pokruszony między placami na małe kawałki cheddar i szczypior. Wymieszaj.

Rozgrzane płytki gofrownicy połóż plastry boczku, wylej na każdy porcję ciasta. Zamknij gofrownicę i smaż, aż gofry staną się chrupiące- czas zależy od mocy urządzenia, u mnie trawło to ok. 4 minuty.

Podawaj na ciepło (wcześniej usmażone gofry można podgrzać w tosterze :), z ulubionymi dodatkami np. pomidorami, jajkami sadzonymi i fetą.

-->