Najbliższe warsztaty

*****

Say Cheese! – Warsztaty wiedzy o serach 17.11.2023, godz. 18:00

Serdecznie zapraszam na PIERWSZE Warsztaty w nowym miejscu! Skoro pierwsze, tu wyjątkowe! W trakcie wieczoru jeść będziemy obłędnie pyszne sery dostarczone przez bydgoską „fromagerie” czyli sklep „SERdeczność” Kasi Fik.

BILETY DOSTĘPNE TUTAJ! (klik!)

O wina zadba natomiast Ewelina Szczepaniak (reprezentująca sklep „Piwnica Win”), która dobierze trunki idealnie pasujące do SERwowanych SERów ;)

W trakcie spotkania dowiemy się, jak skomponować perfekcyjną deskę serów, jak dobrać do serów idealnych kompanów (owoce, bakalie, wypieki), czy każdy ser odpowiedni jest dla wegetarian,  a także jak ser powinno się… kroić! To będzie pyszna podróż po europejskich regionach słynących z wyrobu najlepszych serów.

Sery na spotkanie sprowadzane są wprost od producentów, którzy serowarstwem parają się od dziesiątek lat.

Po tym spotkaniu sery nie będą maiły przed Wami tajemnic, a na pytanie skąd na serze taka piękna skórka, odpowiecie płynnie jak z nut :)

Skosztujemy następujących serów (uwaga, bo lista jest długa!):

Sery belgijskie:

  • Pas de Rouge BIO – serowarnia Het Hinkelspel – ser z mleka krowiego, bio, ser typu czerwonego.
  • Pas de Bleu BIO – serowarnia Het Hinkelspel – ser z mleka krowiego, bio, z porostem niebieskiej pleśni.

Ser francuski:

  • Fromager Champanier – serowarnia Fromager d’Affinois – ser typu brie, z porostem białej pleśni. Ser podwójnie kremowym, typu czerwonego. Ser wegetariański na podpuszczce mikrobiologicznej.

Ser holenderski:

  • Old Gouda Jersey – serowarnia Landana Jersey – holenderska gouda długo dojrzewająca. Ten ser stworzony jest z mleka krów rasy Jersey. Mleko od tych krów jest bardziej tłuste, zawiera więcej białka i wapnia, ma niesamowity smak. Ten ser dojrzewa minimum 12 miesięcy i potrafi chrupać Ser wegetariański na podpuszczce mikrobiologicznej.

Ser włoski:

  • Frescopecora BIO – serowarnia Bio Busti – włoski, świeży ser z mleka owczego z porostem białej pleśni. Ser wegetariański na podpuszczce z karczocha.

Sery bawarskie:

  • Kwiaty polne – serowarnia Baldauf Kaese – serowarnia która działa ponad 160 lat i nadal prowadzona jest przez tą samą rodzinę. Ta serowarnia pracuje tylko na mleku od krów, które są wypasane w Alpach co ma niesamowity wpływ na smak sera. Ser Kwiaty Polne jest posypany mieszanką kwiatów i ziół z alpejskich łąk.
  • Sienne mleko – serowarnia Baldauf Kaese – ten ser to śmierdziuszek, najmocniejszy z naszych serów. Można go kochać lub nienawidzić, ale warto posmakować bo zaskakuje!

Zapraszamy!

 

warsztaty@kuchniaagaty.pl
tel. 508 256 507

O udziale decyduje kolejność zapisów i wpłat
cena zajęć: 199 zł

 

 

Płatności obsługuje Blue Media
Ulubione (
0
)
Kategorie