Say Cheese! – Warsztaty wiedzy o serach 17.11.2023, godz. 18:00
Serdecznie zapraszam na PIERWSZE Warsztaty w nowym miejscu! Skoro pierwsze, tu wyjątkowe! W trakcie wieczoru jeść będziemy obłędnie pyszne sery dostarczone przez bydgoską „fromagerie” czyli sklep „SERdeczność” Kasi Fik.
O wina zadba natomiast Ewelina Szczepaniak (reprezentująca sklep „Piwnica Win”), która dobierze trunki idealnie pasujące do SERwowanych SERów ;)
W trakcie spotkania dowiemy się, jak skomponować perfekcyjną deskę serów, jak dobrać do serów idealnych kompanów (owoce, bakalie, wypieki), czy każdy ser odpowiedni jest dla wegetarian, a także jak ser powinno się… kroić! To będzie pyszna podróż po europejskich regionach słynących z wyrobu najlepszych serów.
Sery na spotkanie sprowadzane są wprost od producentów, którzy serowarstwem parają się od dziesiątek lat.
Po tym spotkaniu sery nie będą maiły przed Wami tajemnic, a na pytanie skąd na serze taka piękna skórka, odpowiecie płynnie jak z nut :)
Skosztujemy następujących serów (uwaga, bo lista jest długa!):
Sery belgijskie:
Pas de Rouge BIO – serowarnia Het Hinkelspel – ser z mleka krowiego, bio, ser typu czerwonego.
Pas de Bleu BIO – serowarnia Het Hinkelspel – ser z mleka krowiego, bio, z porostem niebieskiej pleśni.
Ser francuski:
Fromager Champanier – serowarnia Fromager d’Affinois – ser typu brie, z porostem białej pleśni. Ser podwójnie kremowym, typu czerwonego. Ser wegetariański na podpuszczce mikrobiologicznej.
Ser holenderski:
Old Gouda Jersey – serowarnia Landana Jersey – holenderska gouda długo dojrzewająca. Ten ser stworzony jest z mleka krów rasy Jersey. Mleko od tych krów jest bardziej tłuste, zawiera więcej białka i wapnia, ma niesamowity smak. Ten ser dojrzewa minimum 12 miesięcy i potrafi chrupać Ser wegetariański na podpuszczce mikrobiologicznej.
Ser włoski:
Frescopecora BIO – serowarnia Bio Busti – włoski, świeży ser z mleka owczego z porostem białej pleśni. Ser wegetariański na podpuszczce z karczocha.
Sery bawarskie:
Kwiaty polne – serowarnia Baldauf Kaese – serowarnia która działa ponad 160 lat i nadal prowadzona jest przez tą samą rodzinę. Ta serowarnia pracuje tylko na mleku od krów, które są wypasane w Alpach co ma niesamowity wpływ na smak sera. Ser Kwiaty Polne jest posypany mieszanką kwiatów i ziół z alpejskich łąk.
Sienne mleko – serowarnia Baldauf Kaese – ten ser to śmierdziuszek, najmocniejszy z naszych serów. Można go kochać lub nienawidzić, ale warto posmakować bo zaskakuje!
Zapraszamy!
warsztaty@kuchniaagaty.pl
tel. 508 256 507
O udziale decyduje kolejność zapisów i wpłat
cena zajęć: 199 zł
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!