Przepisy
Agaty

Sałatka z fasolki z boskim winegretem

Jajka, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa

Najpopularniejsza jest zapewne podawana na ciepło z bułką tartą i masłem (nie bez przyczyny nazywana „po polsku”). Ale fasolka szparagowa w sałatkach, na zimno jest tez pyszna! Ja najbardziej lubię podaną z lekko kwaskowatym sosem vinegrette, drobno posiekaną szalotką i innymi warzywami. Pamiętajcie jednak, żeby fasolki do sałatki nie rozgotować, fajnie żeby pozostała jędrna, „al dente” niczym makaron, może lekko nawet chrupać.

Taka sałatka to danie idealne na upalny dzień, błyskawiczna do przygotowania, szczególnie jeśli zostało nam trochę fasolki z obiadu.

Sałatkę wzbogacić możecie grzankami, tuńczykiem z puszki, świeżą papryką czy cienkimi wstążkami marchewki.

Proporcje dla 2 osób.