Przepisy
Agaty

Jajka faszerowane z wędzonym łososiem

Jajka, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Święta

Faszerowane jajka to taki wielkanocny klasyk. Nic dziwnego, w końcu to właśnie jajka są przecież symbolem tych wiosennych Świąt poza tym to przystawka podawana na zimno, można więc z powodzeniem przygotować ją nawet dzień wcześniej, schować do lodówki i mieć od razu gotowe danie na wielkanocne śniadanie.

Czym można faszerować jajka?

 

Jajka faszerować można na niezliczoną ilość sposobów. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na faszerowane jajka, np:

Dziś przedstawiam Wam kolejną wariację czyli jajka faszerowane z wędzonym łososiem. Ja wybrałam do tego przepisu łososia wędzonego na ciepło (wolę jego smak), możecie jednak użyć i takiego wędzonego „klasycznie”, na zimno.

Faszerowane jajka z wędzonym łososiem doprawić możecie koperkiem (zawsze świetnie łączy się z łososiem), odrobiną pikli np. ogórkami konserwowymi, ostrą w smaku cebulką lub szczypiorem.

Jajka do tego przepisu muszą być oczywiście uprzednio ugotowane na twardo, obrane i ostudzone. Następnie trzeba je przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć żółtko, które następnie dodajemy do przygotowywanego farszu.

Jeśli całe przygotowane nadzienie nie zmieści się Wam w jajkach, nie martwcie się! Możecie podać je na grzankach w formie pysznej pasty!

Moje faszerowane jajka podałam lekko skropione sokiem z cytryny, z kiełkami groszku, które dodały świeżości i chrupkości tej wielkanocnej przystawce. W wersji bardziej eleganckiej możecie podać je z kawiorem na wierzchu.