Jak łatwo ugotować jajko w koszulce?
Każdy, kto przejrzał choćby kilka książek kucharskich w życiu (zwłaszcza tych o kuchni francuskiej), spotkał się zapewne z określeniem „jajko w koszulce” (czasem też jajko poszetowe, fr: oeuf poché, ang: poached egg).
Zgodnie z zasadami kuchni jajko w koszulce gotuje się bez skorupki w zakwaszonej wodze (z dodatkiem octu- np. winnego czy jabłkowego). Wiele osób uważa tę metodę za trudną, bo wymaga pewnej wprawy tak przygotować jajko, by w rondelku pozostało ściśle zebrane w jednym miejscu i po ugotowaniu miało ładny kształt, a do tego idealnie płynne żółtko w środku. Jak doskonale ugotować jajko w ten sposób pokazuję np. w TYM przepisie /klik/ na zielone szparagi z jajkiem w koszulce.
Jak ŁATWO ugotować jajko w koszulce?
Na szczęście istnieje alternatywny i wyjątkowo prosty sposób przygotowania jajek w koszulce.
Poniżej pokazuję krok po kroku jak to zrobić. Uwierzcie mi, to metoda sprawdzona i pozwala za każdym razem ugotować idealne jajko w koszulce!
Przygotuj małą miseczkę. Wyłóż ją kawałkiem przezroczystej folii spożywczej.
Do miseczki wyłożonej folią wbij całe jajko.
Zbierz rogi folii spożywczej tak, by jajko było w niej szczelnie zamknięte.
Zwiąż (np. sznurkiem) woreczek z jajkiem- pozostaw dla wygody dłuższe kawałki sznurka.
Tak przygotowane jajko od razu włożyć możesz do gotującej się wody. Aby jednak jajka miały ładny kształt, polecam na rancie garnka oprzeć w poprzek poprzeczkę np. łyżkę i przywiązać do niej woreczki z jajkami. Jajka powinny być zanurzone w lekko gotującej się wodzie przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy jajka z folii i podajemy!
Jajka koszulce wspaniale smakują podane jako „Jajka po benedyktyńsku”- na grzance, z dodatkiem sosu holenderskiego i usmażonej na chrupko szynki… przepis znajdziesz TUTAJ /klik/.
Ugotowałam. Fajny sposób.