Przepisy
Agaty

Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem

Jajka, Obiady, Przepisy
Opis

Kiedy pytałam Was kilka dni temu (na FB), jaki przepis mam przygotować, zdecydowana większość postawiła na szparagi. Nie mogłam więc się sprzeciwić i z wielką przyjemnością sięgnęłam po pęczek, tych zielonych.

DSC_0807 (4)

Usmażyłam je na patelni grillowej, podałam z usmażoną na chrupko szynką, wiórkami twardego sera i świeżo mielonym pieprzem. Choć najważniejszym elementem dania było chyba jajko w koszulce, którego płynne żółtko oblało całość gęstym, pysznym sosem…

DSC_0804 (4)

W tym samym czasie podsmaż na chrupko pokrojoną w ok. 1 cm paski szynkę.

W garnuszku zagotuj wodę z dodatkiem octu. Jajko wbij do małej miseczki i gdy woda już zawrze delikatnie (z jak najmniejszej wysokości) wlej do wrzątku. Lekko zamieszaj, żeby jajko nie przywarło do dna i gotuj ok. 3 minut.

Na szparagach połóż jajko, posyp wiórkami sera i szynką. Oprósz całość grubo mielonym pieprzem, możesz też skropić oliwą. Podawaj od razu (same lub na grzance).

-->