Babeczki marchewkowo-kokosowe
Kiedy planowałam upiec coś słodkiego na Wielkanoc, mój tok myślenia był następujący: Wielkanoc-> króliczek-> marchew-> babeczki marchewkowe! Przed Wami więc przepis na naprawdę wyjątkowo pyszne deserowe muffinki.
Słodkie ciasta z zawartością warzyw (choć brzmi to nieco śmiesznie) są wspaniałe, bo mimo stosunkowo małej zawartości dodanego tłuszczu, długo zachowują świeżość i są przyjemnie wilgotne. Dlatego właśnie buraczki, cukinia czy marchewka tak świetnie sprawdzają się w wypiekach. Te babeczki mają jeszcze dodatek w postaci wiórków kokosowych, dzięki którym mają miłą konsystencję i lekko kokosowy aromat.
Przy okazji zapraszam więc Was na:
- brownie z cukinią PRZEPIS TUTAJ
- ciasto z cukinia i borówkami PRZEPIS TUTAJ
- torcik dyniowy PRZEPIS TUTAJ
- torcik marchewkowo- kokosowy PRZEPIS TUTAJ
Jak przygotować marchewkę na babeczki?
Marchewkę do tego przepisu trę na małych oczkach. Oczywiście marchewka marchewce nierówna, dlatego czasami ciasto przygotowane na jej bazie jest zbyt gęste- należy wtedy dodać odrobinę (łyżkę-dwie) mleka, aby stało się bardziej płynne. Dodatkowo muffinki marchewkowe wzbogacić możecie poprzez dodanie do ciasta bakalii- posiekanych orzechów włoskich czy rodzynków lub starcie skórki z pomarańczy- wspaniale komponować się będzie z lekko korzennymi nutami babeczek.
Wierzch moich babeczek marchewkowo- kokosowych ozdobiłam prostym kremem (serek mascarpone+ śmietanka kremówka) i dodatkowo żelkiem w kształcie marchewki:) Możecie użyć też uprażonych na złoto, na suchej patelni, wiórków kokosowych i nimi posypać krem- będą bardzo ładnie wyglądać.
Z podanych proporcji upieczecie 12 klasycznych babeczek.
Wielkanocne , śliczne,pyszne babeczki.