Przepisy
Agaty

Babeczki marchewkowo-kokosowe

Ciasta, Muffiny & babeczki, Przepisy – blog kulinarny, Święta

babeczki marchewkowo- kokosowe na wielkanoc

Kiedy planowałam upiec coś słodkiego na Wielkanoc, mój tok myślenia był następujący: Wielkanoc-> króliczek-> marchew-> babeczki marchewkowe! Przed Wami więc przepis na naprawdę wyjątkowo pyszne deserowe muffinki.

Słodkie ciasta z zawartością warzyw (choć brzmi to nieco śmiesznie) są wspaniałe, bo mimo stosunkowo małej zawartości dodanego tłuszczu, długo zachowują świeżość i są przyjemnie wilgotne. Dlatego właśnie buraczki, cukinia czy marchewka tak świetnie sprawdzają się w wypiekach. Te babeczki mają jeszcze dodatek w postaci wiórków kokosowych, dzięki którym mają miłą konsystencję i lekko kokosowy aromat.

Przy okazji zapraszam więc Was na:

babeczki marchewkowo- kokosowe na wielkanoc

Jak przygotować marchewkę na babeczki?

Marchewkę do tego przepisu trę na małych oczkach. Oczywiście marchewka marchewce nierówna, dlatego czasami ciasto przygotowane na jej bazie jest zbyt gęste- należy wtedy dodać odrobinę (łyżkę-dwie) mleka, aby stało się bardziej płynne. Dodatkowo muffinki marchewkowe wzbogacić możecie poprzez dodanie do ciasta bakalii- posiekanych orzechów włoskich czy rodzynków lub starcie skórki z pomarańczy- wspaniale komponować się będzie z lekko korzennymi nutami babeczek.

Wierzch moich babeczek marchewkowo- kokosowych ozdobiłam prostym kremem (serek mascarpone+ śmietanka kremówka) i dodatkowo żelkiem w kształcie marchewki:) Możecie użyć też uprażonych na złoto, na suchej patelni, wiórków kokosowych i nimi posypać krem- będą bardzo ładnie wyglądać.

waniliowy krem do babeczek marchewkowych

Z podanych proporcji upieczecie 12 klasycznych babeczek.