Placek z rabarbarem (na kefirze)
Uwielbiam proste do przygotowania placki z sezonowymi owocami. A ciasto z rabarbarem to słodkie wspomnienie wakacji na działce. Przepis, który dziś dla Was przygotowałam jest kosmicznie prosty- zrobienie tego ciasta nie zajmie Ci więcej niż… 5 minut!
Wszystkie składniki wystarczy włożyć/ wlać do miski, wymieszać i w zasadzie placek gotowy! Wystarczy jeszcze tylko rozłożyć na wierzchu pokrojony rabarbar.
W sezonie letnim możecie śmiało zastąpić rabarbar innymi owocami takimi jak:
- wiśnie
- śliwki
- morele
- agrest
- porzeczki, maliny i wiele innych, Waszych ulubionych!
Dodatkowo wierzch ciasta wzbogacam czymś, co po upieczeniu będzie chrupało- migdałami (w słupkach lub w płatkach), pokrojonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, grubym cukrem czy ziarenkami sezamu.
Fakt, że placek upieczony jest z dodatkiem zarówno kefiru, jak i oleju roślinnego (wybrałam rzepakowy, bo jest neutralny w smaku), że ciasto długo zachowuje świeżość i jest przyjemnie wilgotne.
Moje ciasto upiekłam w kwadratowej foremce o boku ok.25×25 cm.