Najlepsze ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych deserów. Wilgotne, treściwe, o lekko cynamonowym aromacie. Dla mojej rodziny to jedno z najlepszych ciast, jakie mogę im upiec.
Ciasto marchewkowe ma w składzie marchew (oczywiście:), ale jest też kilka innych dodatków, które wynoszą je na nowy, (jeszcze) wyższy poziom. Są to dające tę przyjemną wilgoć:
- jabłka &
- wiórki kokosowe
W tym przepisie wykorzystałam prażone jabłka, jakie możecie kupić gotowe, w słoiku. To ugotowane jabłka, pokrojone w małą kostkę i ugotowane. Możecie swobodnie zamienić je na przecier jabłkowy, a w ostateczności nawet na dość dobrze odsączony, drobno poszatkowany ananas z puszki (wykorzystujemy go bez zalewy).
Dobre ciasto marchewkowe aż prosi się o dodatek bakali. Ja dałam to, co akurat miałam pod ręką, wyszedł z tego mix z przewagą orzechów włoskich i migdałów. Oba gatunki lekko posiekałam, ale tak, żeby pozostały niezbyt małe kawałki. Sprawdzą się też inne orzechy: laskowe, nerkowce, a nawet orzeszki ziemne (nie solone, naturalnie). Proponuję przy okazji zrezygnować z dodawania innych bakalii (takich jak rodzynki, suszona żurawina czy wiśnie. Ciasto jest dość słodkie, więc nie ma potrzeby jeszcze dodatkowo tych słodkich nut podbijać). Skoro jednak o słodyczy mowa, proponuje użyć cukru brązowego (trzcinowego), zamiast klasycznego- białego. Ten pierwszy wnosi do ciasta pyszny, lekko karmelowy aromat.
Wierzch ciasta marchewkowego często ozdabia się kremem z serka kremowego (wiecie, takiego kupowanego w niskim, prostokątnym opakowaniu). Ja tm razem z niego zrezygnowałam i posypałam placek tylko cienką warstwą cukru pudru. Jeśli jednak macie ochotę na krem, zapraszam O TUTAJ (klik!), do wcześniej publikowanego na blogu przepisu, w którym ciasto marchewkowe zastępuje z powodzeniem tort urodzinowy!
A, i jeszcze jedno! To ciasto robi się właściwie „samo”. Wszystkie składniki wystarczy włożyć do miski, całość wymieszać, upiec i gotowe!