Przepisy
Agaty

Idealne ciasto czekoladowe (bez miksera!)

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny

Szczerze uwielbiam ciasta wypiekane z dodatkiem oleju. Wykorzystuję zawsze rzepakowy, bo jest neutralny w smaku. Masło zwykle jest akurat zbyt twarde lub zbyt miękkie… A olej? Od razu gotowy do wykorzystania, a wypieki z nim przygotowane są zawsze przyjemnie wilgotne i długo zachowują świeżość.

Wybrałam uniwersalny, rafinowany olej rzepakowy (te tłoczone na zimno wykorzystuj wyłącznie do dań przygotowanych  na zimno jak dipy czy sosy- takim polewam np. sałatki moich dzieci).

Najlepszym wyborem do codziennego użytku w domu, w kuchni są oleje rafinowane o temperaturze dymienia powyżej 220-240°C. Są uniwersalne, neutralne w smaku, to oleje do wszystkiego. Wybierajmy zatem jeden olej do wszystkiego, ewentualnie drugi – do zadań specjalnych, do sałatek, jakiś olej tłoczony na zimno, by uzupełnić naszą codzienną dietę dodatkowo w wielonienasycone kwasy tłuszczowe- te i inne informacje (bardzo ciekawe!) o oleju w naszej codziennej diecie przeczytać możecie na stronie pokochajolejrzepakowy.euTU LINK do artykułu.

Mam nadzieję, że tym krótkim wstępem zachęciłam Was nie tylko do używania w kuchni oleju rzepakowego, ale i wypróbowania mojego przepisu z jego wykorzystaniem. To ciasto czekoladowe jest wręcz idealne. Ma w sobie, oprócz oleju ;) także maślankę i kawę. Wszystkie te składnik w połączeniu sprawiają, że ta babka jest świeża przez kilka dni. A podana z dodatkiem ubitej, lekko osłodzonej śmietanki staje się naprawdę wyjątkowym deserem…

Materiał reklamowy #Fundusze Promocji