Sernikowa babka cytrynowa z ricottą
Szczerze mówiąc, brakuje mi trochę słów jak opisać to ciasto, bo to takie połączenie smaków i tekstur, z jakim się wcześniej nigdy nie spotkałam! Bajeczne kombo sernika i lekkiej babki– coś wspaniałego!
To ciasto ma bogaty cytrynowy aromat. Jeśli chcecie go jeszcze podbić, otrzyjcie skórkę z cytryny i wymieszajcie palcami (tak, jakbyście robili kruszonkę) z kryształkami cukru. Tym sposobem uzyskacie obłędnie cytrynową bazę do ciasta.
To ciasto przyjemnie wilgotne, takie przyjemnie treściwe. Za całą magię jego konsystencji, tak bardzo przypominającej sernik, odpowiada dodatek ricotty, czyli delikatnego włoskiego mlecznego serka.
Babkę przygotowuje się na bazie oleju (jeśli jednak chcecie kulinarnie przenieść się do słonecznych Włoch, wykorzystajcie delikatną w smaku oliwę), on również dodaje ciastu wilgoci.
Moje ciasto upiekłam w foremce o średnicy 19 cm, a jej wierzch ozdobiłam borówkami. Możecie wykorzystać też inne owoce np. wypestkowane wiśnie, jagody, porzeczki, kawałki moreli.
Uwaga, ciasto piecze się dość długo, u mnie było to nieco ponad 60 minut, do suchego patyczka.
Jest tak pyszne, że oprócz odrobiny cukru pudru na wierzch, nie potrzebowało już innych dodatków :)
A, i jeszcze jedna ważna rzecz! Te babkę przygotujesz bez użycia miksera! Wystarczy jedna miska i łyżka! :)