Przepisy
Agaty

Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym

Ciasta, Desery, Przepisy
Opis

Mój synek właśnie jesienią obchodzi urodziny, więc zawsze w tym czasie mam pretekst, żeby upiec coś wyjątkowego, pasującego przy tym do pory roku. W 2012 był to tort marchewkowy, który (co widzę po statystykach) nadal bardzo lubicie (TUTAJ link), w tym roku zaś obłędnie pyszny Tort Dyniowy z Kremem Waniliowym. Tak, był tak dobry, że zasługuje na wielkie litery w nazwie!;)

Najważniejszym składnikiem każdego ciasta dyniowego jest … oczywiście dynia, a w zasadzie puree z dyni, czyli dynia upieczona i zmiksowana na gładki krem- zamieściłam nawet na blogu osobny wpis, w którym krok po kroku pokazuję jak takie puree wykonać- TUTAJ link. Ja najbardziej lubię wykorzystać dynie odmiany Hokkaido. Jest słodka i pyszna, ale jej największą zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać- po upieczeniu skórka jest zupełnie miękka i w 100% jadalna- zawsze to trochę roboty mniej ;)

Blaty ciasta do dzisiejszego tortu dyniowego upiekłam w dwóch takich samych foremkach o średnicy ok.20 cm każda. Możesz wykorzystać także jedną większą blaszkę, tylko pamiętaj, aby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

Oprócz kremu, między warstwy ciasta, włożyłam także czerwone porzeczki podgrzane uprzednio z odrobiną cukru i lekko zagęszczone mąką ziemniaczaną. Możecie zamiast nich użyć dowolnego kwaskowatego (!) dżemu np. pigwowego, z aronii  czy czarnej porzeczki. Ma to być (opcjonalny) kontrapunkt dla słodyczy całego tortu.

Ponieważ ciasto ma w sobie olej i puree dyniowe, naprawdę długo zachowuje świeżość i jest wilgotne przez kilka dni (oczywiście zakładając, że tak długo wytrzyma niezjedzone ;)

I już ostatnia uwaga, na koniec, aby krem był naprawdę pyszny, użyjcie do niego ziarenek z laski prawdziwej wanilii, naturalnego ekstraktu waniliowego lub naprawdę dobrego cukru z naturalną wanilią. To robi różnicę!

W misce połącz „mokre” składniki ciasta: olej, jaja, puree z dyni i cukier. Dodaj składniki „suche”: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy korzenne. Wymieszaj wszystkie składniki, aby nie było grudek.

Gotowe ciasto przelej do dwóch foremek o średnicy ok. 20 cm każda lub jednej większej, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 40 minut, do „suchego patyczka”. Ostudź.

Przygotuj krem:

W misce miksera rozetrzyj miękkie masło z cukrem i wanilią, aż stanie się puszyste. Ciągle miksując dodawaj kolejno, łyżka po łyżce, oba serki: mascarpone i serek kremowy. Ubijaj, aż uzyskasz jednolity krem. Posmakuj, w razie konieczności dopraw do smaku cukrem.

Mniej więcej połową kremu przełóż ciasto , możesz dodać też między blaty kwaskowaty dżem np. z pigwy lub rokitnika. Nałóż drugi blat i na jego wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Aby krem równo się rozsmarował maczaj płaski nóż w gorącej wodzie.

Ciasto podawaj w temp. pokojowej, przechowuj pod przykryciem.

***

A pod TYM linkiem znajdziesz dodatkowych 15 pomysłów na dania z dynią w roli głównej!

-->