Przepisy
Agaty

Puree z dyni- krok po kroku

Dodatki, Przepisy – blog kulinarny, Przetwory, Vege, Warzywa

Jesienią dynia to moja najlepsza kuchenna przyjaciółka. Dodaję ją praktycznie do wszystkiego (od porannych racuszków po pomidorową na obiad). Najwygodniej jest używać jej w formie puree (musu czy przecieru- jak kto woli). Możesz przygotować zapas takiego dyniowego puree i przechowywać je w zamrażalniku, żeby nawet zimą cieszyć się jej słodkim miąższem.

Ponieważ używam musu z dyni bardzo często, czas pokazać, jak go przygotowuję.

Dyniowe puree to baza wspaniałych dań, na dole posta znajdziecie przykłady przepisów z jego wykorzystaniem.

A teraz krok po kroku:

Dynię podziel na ósemki (lub cieńsze plastry, jeśli dynia jest duża).

puree-z-dyni-1

Wyjmij z nich (łyżką) pestki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz przez ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.

puree-z-dyni-9

puree-z-dyni-7

Upieczoną dynię lekko ostudź- lekko jeszcze ciepłą dynię łatwiej oddzielić od skórki. Miksowane puree będzie też gładsze, gdy będzie miksowane letnie.

Łyżką oddziel miąższ od skórki.

puree-z-dyni-5

Miąższ przełóż do miski …

puree-z-dyni-4

… zblenduj na gładkie puree.

puree-z-dyni-3

Mus z dyni przechowuj do 3 dni w lodówce, przykryty folią spożywczą lub schowaj do zamrażalnika i zużyj później do przygotowania najpyszniejszych, jesiennych dań, np. takich ja te (TU link do dyniowych przepisów z bloga):

dynia

W zależności od gatunku użytej dyni, puree będzie różnić się kolorem (od jasnożółtego po ciemnopomarańczowy) i konsystencją- mus może być wręcz rzadki lub gęsty (jak w przypadku dyni hokkaido)- w tym drugim przypadku zdarza mi się dolewać do niego nieco wody, aby łatwiej się z nim pracowało.