Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości
Ten moment, gdy w lodówce chłodzi się wino albo ulubione piwo i planujesz co też podać gościom. Nie, nie na kolację, tylko na niezobowiązujący wieczór dla grona przyjaciół. Coś, co postawisz obok miseczki z oliwkami, chrupiącą bagietką i prostą sałatką. Coś do przygotowania na szybko i na ciepło. Oto moje propozycje!
Mam więc dwie propozycje na dania, którymi uraczyć możecie niespodziewanych gości. Lub wręcz przeciwnie, przygotować je wcześniej, a przed planowanym spotkaniem wstawić tylko na moment do rozgrzanego piekarnika. Obie bezmięsne, pełne przy tym smaku i aromatu – to smaki z południa Europy, z warzywami i suto skropione oliwą- dla mnie to najlepsze połączenie na świecie!
Proponuję pyszną prostotę. Przekąski, dla których jedynym dodatkiem powinien być chlust oliwy (extra vergine, naturalnie!), świeża bagietka. No, może jeszcze kieliszek wina ;)
Na początek słodkie pomidorki koktajlowe zapiekane z fetą, następnie zaś papryka (najlepiej czerwona, szpiczasta), z serowym nadzieniem. Raz, dwa, trzy …bagietki w dłoń!