Idealna, gęsta gorąca czekolada
Po pełen zestaw sprawdzonych przepisów na Święta zapraszam do mojego eBooka „Pyszne Święta„– to 16 słodkich i 16 wytrawnych przepisów (pona 80 stron treści!) na idealne Boże Narodzenie! Książka jest jest w formie pdf, w ciągu sekundy więc znajdzie się na Twoim telefonie czy komputerze! Do kupienia TUTAJ! Smacznej lektury!
***
Na białe Boże Narodzenie od kilku lat już nie liczę, bo w mojej okolicy świątecznej pogodzie bliżej do wiosny, niż do zaśnieżonego grudnia, jak z obrazka. Nie zmienia to jednak faktu, że naprawdę staram się stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Są lampki, zapachowe świeczki, a w kubkach.. idealna, gęsta gorąca czekolada!
Wydawać by się mogło, że to nic trudnego: kakao, mleko i gotowe. Oczywiście, można i tak.
Można jednak zadać sobie jedynie odrobinę więcej pracy i wznieść kubek gorącego kakao na zupełne nowy poziom. Już śpieszę wyjaśnić, ja to zrobić!
Używam ciemnego kakao– czyli takiego gorzkiego proszku (a nie kakao instant).
Aby smak napoju był jeszcze bardziej czekoladowy, możesz do środka dodać sporą łyżkę Nutelli (lub podobnego kremu orzechowego), kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady. Swoją gęstość napój uzyskuje także dzięki niewielkiemu dodatkowi mąki ziemniaczanej, zadziała tu jak w budyniu- lekko zagęszcza całość.
Do tego coś słodkiego– dziś wykorzystałam cukier kokosowy, bo ma miły, lekko karmelowy posmak. Z tego samego powodu fajnie sprawdzi się brązowy cukier trzcinowy. Miód lub zwykły, biały cukier też oczywiście są OK!
Bazą do mojej gorącej czekolady jest mleko. Jeśli wolisz wersję JESZCZE BARDZIEJ wyjątkową, jego część zastąp słodką śmietanką- kremówką. Jesteś na diecie? Możesz wybrać lżejsze mleko roślinne np. migdałowe lub kokosowe.
Wierzch gorącej czekolady ozdób kleksem ubitej, niezbyt słodkiej śmietanki lub piankami w amerykańskim stylu- te pod wpływem gorącego napoju rozpuszczą się i cudownie ciągną :) Całość oprósz ciemnym kakao. I pij od razu, na zdrowie!
Gorącą czekoladę doprawić możesz opcjonalnie szczyptą cynamonu lub… chlustem ulubionego likieru np. orzechowego lub czekoladowego.
Proporcje na 2 porcje.