Przepisy
Agaty

Ser na gorąco zapiekany z bułeczkami

Boże Narodzenie, Przepisy – blog kulinarny

Oto przed Wami ser na gorąco zapiekany z bułeczkami czyli przepis, który naprawdę rozgrzewa! Comfort food otulający serce i brzuszek- bo nic nie robi tak dobrze w zimowy wieczór, jak gorący, roztopiony, ciągnący się ser… prawda?!

Koncepcja dania jest bardzo prosta! Przygotowujemy ciasto drożdżowe, które następne uformowane na kształt małych bułeczek rozkładamy (w naczyniu do zapiekania- ja wykorzystałam żeliwną patelnię. Możecie użyć też „zwykłej” patelni, ważne jedynie by nie miała plastikowych elementów np. rączki) dookoła krążka sera dojrzewającego typu camembert.

Po mniej więcej 20 minutach w piekarniku cale danie stanie się zarumienione, bułeczki puszyste, a ser apetycznie się roztopi.

Gorący ser jemy od razu, wyjadając go kęsami ciepłej bułeczki. Jako dodatek polecam żurawiny lub borówki, które wspaniale łączą się z serem.

Moje danie ozdobiłam dodatkowo, by przypominało bożonarodzeniowy wieniec, połówkami pomidorków koktajlowych i gałązkami rozmarynu.

Z podanych proporcji przygotowałam 8 małych bułeczek.