Pankejki – przepis podstawowy
Przygotowanie pankejków
Ponieważ wszelkiego rodzaju placki, racuchy i pankejki naprawdę często goszczą na moim stole, dziś przepis bazowy na naprawdę wyjątkowo pyszne “pancakes”. To placuszki, od których polecam zacząć przygodę ze smażeniem tych klasycznych, amerykańskich placków. Ja smażę je zwykle na patelni teflonowej, wtedy nie używam już tłuszczu. Można też nalać na dno patelni odrobinę oleju (mniej więcej łyżkę), a następnie rozsmarować go naprawdę cienką warstwą, za pomocą ręcznika papierowego, po dnie patelni. Nie topmy pankejków w tłuszczu!
Dodatki
Do ciasta, jakie otrzymacie z przepisu, dodać możecie wanilię, jagody, pokrojone jabłko czy inne ulubione dodatki. W opisie przepisu na pankejki sugeruję, aby gotowe ciasto odstawić na godzinę, przed smażeniem, ale nawet kwadrans zrobi już swoje ;)
Podawanie
Pankejki podawać radzę z jakimś “płynnym” dodatkiem. Amerykanie poleciliby na pewno syrop klonowy, ale ja bardzo lubię połączenie nieco kwaskowatego jogurtu greckiego z miodem i owocami, śniadanie od razu wydaje się w takim zestawie trochę zdrowsze ;)
Z przepisu przygotujecie ok. 15 pankejków. Jeśli macie ochotę na inne placuszkowe pomysły, odsyłam do osobnego działu na blogu tylko im poświęconego- LINK TUTAJ.
- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 1 łyżka
- mleko - 1 szklanka
- jajko - 1 szt
- masło/olej - 1 łyżka
- olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
- syrop klonowy, dżem, owowce itp. - ulubione dodatki do podania
Jeśli masz ochotę na pyszne śniadanie, serdecznie zapraszam do zakupu mojego eBooka “Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
- W miseczce połącz mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła/oleju .
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier.
- Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek, przykryj miskę (np. talerzykiem lub folia spożywczą i odstaw na 15 minut- godzinę).
- Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Na ciepłą patelnię (ja nie używam tłuszczu, smażę jednak zawsze na patelni teflonowej- więcej o tym we wpisie obok) nakładaj porcje ciasta np. małą łyżką wazową (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem 4 placuszki).
- Smaż z obu stron, na złoto.
Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.
…
Jeśli masz ochotę na dalsze eksperymenty z placuszkami, TUTAJ przepis na pyszne pankejki z borówkami i bananami!
-
Wspaniałe! Testowałam już wiele przepisów na pankejki, ale te od Agaty nie mają sobie równych! Pycha! -
Mmmmm…pyszne,wyszło mi lekko zbyt słodkie ale to mnie nie zniechęca do dalszych prób wykonania placuszków ;)
-
Ja robie 6 raz są sureraszne
❤
-
Od 2 miesiący robię pankejki tylko z tego przepisu! Są przepyszne, polecam!
-
:))))
-
nigdzie nie pokazał się przepis więc nie ocenie
-
Przepis znajdzie Pani po prawej stronie, przy dużym zdjęciu. Zapraszam do przetestowania!
-
-
Spróbuje dzisiaj zrobic
PYSZNE! dziękuję za przepis
Idealne. Dzięki
Super przepis :) bardzo dziękuję :) moja najstarsza Córeczka zjadła chyba 6 takich placuszków,a rzadko się to zdarza :)
U mnie bez dodatków,bo owoce są “za zdrowe” dla moich dzieci ;) Zamiast cukru odrobina ksylitolu :)
Robiłam z przepisu i wyszły pyszne ❤️Polecam !
❤️Polecam !
-
Przepraszam a jak robiłaś te pankejki to na ile porcji Ci wyszło
-
12-15 sztuk, w zależności od wielkości smażonych placuszków :)
-
Najlepszy przepis ☺️
-
Dzięki! :)
Przepis sprawdziłam. Polecam. Są przepyszne. Mniam, mniam
-
Dziękuję, bardzo się cieszę!
pyszne polecam
pyszne
Ogólnie to dobre, ale ta porcja to chyba dla dzieci . Ja żem się nie najodł
ogulnie to spoko ale wyszły jakieś takie inne niż na zdjęciu. ale przepis spoko i były bardzo dobre :>
-
“Ogulnie” to polecam pieniądze wydać na słownik, a nie na składniki
-
Mniami
-
Przepyszne! Pierwszy raz zrobiłam we wtorek, dzisiaj ponownie, narzeczony zachwycony i ta prostota w przygotowaniu! Cudo
Przepis jest niedobry niepolecam
Przepis jest niedobry niepolecam
Jeju te placki są mistrzowskie! Normalnie puszek! Robiłam dzisiaj drugi raz i muszę od siebie dodać, że jednak jak ciasto poleży troszkę dłużej niż 15 minut, tym placki lepsze!
te pankejki bierą wincyj łoleju niż muj passat
Świetny przepis, dziś na niego trafiłam przypadkowo. Placuszki są idealne, puszyste, nie za słodkie. Ja dodatkowo dodałam nieco cukru waniliowego dla posmaku waniliowego. Dziękuje!
-
Dziękuję, cieszę się, że smakowały!
Super ! Bardzo dobre dzisiaj zrobiłam poraz pierwszy z moją starszą siostrą ale musiałyśmy zrobić podwójną porcję ponieważ nie starczyłovby dla sześciu osób. Bardzo smaczne. Polecam:)))))
Super przepis!!!
Super przepis bardzo mi smakowały!!
Pierwszy raz robiłam takie pankejki i trochę mi nie wyszły, ale następnym razem będzie lepiej!!!
-
Hej mam do oka to 11 lat A cały czas sobje je dla rodzinki są przepyszne polecam
-
Jadłem różne, te były najlepsze !
-
W ogóle nie słodkie czuć samą sól
-
Bo to trzeba odpowiednie proporcje geniuszu
Ja zrobiłem je sobie na śniadanie pyszne polecam
są pyszne
Ponownie wróciłam do tego przepisu!
PYCHA! <3
Za każdym razem prubuje i nie wychodzi a wszystko robię z przepisem
Bardzo pyszne ciasto, gorąco polecam.
Puszyste i delikatne.
Wystarczyło dla 3 dzieci i 2 dorosłych
Pyszne mniam! Dzis zrobilam na sniadanie cudo ❤️
super !!!
Czy można zrobić na kolację i jak zostanie zrobić na śniadanie ? Czy trzeba upiec od razu całość ?
Ciasto za każdym razem wychodzi gumowe, ani razu pancakes nie były puszyste
Pychotki :)….najsmaczniejszy przepis na placuszki
Bardzo dobre, nic dodać nic ująć :*
Przepyszne pankejki!
Robiłam, są pyszne, dzieci zajadały!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Przepyszne dziś zrobiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni