Pankejki – przepis podstawowy
Jak zrobić pankejki – przygotowanie
Ponieważ wszelkiego rodzaju placki, racuchy i pankejki naprawdę często goszczą na moim stole, dziś przepis bazowy na naprawdę wyjątkowo pyszne „pancakes”. To placuszki, od których polecam zacząć przygodę ze smażeniem tych klasycznych, amerykańskich placków. Ja smażę je zwykle na patelni teflonowej, wtedy nie używam już tłuszczu. Można też nalać na dno patelni odrobinę oleju (mniej więcej łyżkę), a następnie rozsmarować go naprawdę cienką warstwą, za pomocą ręcznika papierowego, po dnie patelni. Nie topmy pankejków w tłuszczu!
Dodatki
Do ciasta, jakie otrzymacie z przepisu, dodać możecie wanilię, jagody, pokrojone jabłko czy inne ulubione dodatki. W opisie przepisu na pankejki sugeruję, aby gotowe ciasto odstawić na godzinę, przed smażeniem, ale nawet kwadrans zrobi już swoje ;)
Podawanie pankejków
Pankejki podawać radzę z jakimś „płynnym” dodatkiem. Amerykanie poleciliby na pewno syrop klonowy, ale ja bardzo lubię połączenie nieco kwaskowatego jogurtu greckiego z miodem i owocami, śniadanie od razu wydaje się w takim zestawie trochę zdrowsze ;)
Z przepisu przygotujecie ok. 15 pankejków. Jeśli macie ochotę na inne placuszkowe pomysły, odsyłam do osobnego działu na blogu tylko im poświęconego- LINK TUTAJ.
Przepyszne dziś zrobiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni