Przepisy
Agaty

Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami

Jajka, Naleśniki & placuszki, Przepisy, Śniadania
Opis

jogurtowe pankejki z borówkami i bananami kuchnia agaty (1)

Nie będę udawała kulinarnej świętej i zarzekała się, że w swojej kuchni nigdy nie używam białego cukru. Jeśli jednak mam okazję, chętnie zastępuję go innymi składnikami. W roli naturalnego „słodzika” świetnie sprawdzają się na przykład dojrzałe banany. Dziś to właśnie one osłodziły jogurtowe placuszki z borówkami.

jogurtowe pankejki z borówkami i bananami kuchnia agaty (4)

Przed Wami więc odsłona pankejków numer 1500, jogurtowe placuszki z bananami i jagodami/borówkami (możecie użyć świeżych lub mrożonych owoców). Bardzo delikatne i puszyste, w sam raz na wyjątkowe śniadanie!

jogurtowe pankejki z borówkami i bananami kuchnia agaty (5)

Moje placki najbardziej podawać lubię z jogurtem greckim i syropem daktylowym lub kokosowym.

jogurtowe pankejki z borówkami i bananami kuchnia agaty (2)

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 18 placuszków.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek. Dodaj borówki.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Na ciepłą patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem ok. 4 placuszki). Smaż z obu stron, na złoto.

Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.

-->