Przepisy
Agaty

Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy
Opis

risotto z chorizo i czerwonym winem kuchnia agaty (1)

To takie zimowe risotto, rozgrzewające, kremowe, idealnie otulające w zimowy dzień.

risotto z chorizo i czerwonym winem kuchnia agaty (3)

Do przygotowania risotto najlepiej wykorzystać pikantne chorizo lub podkręcić jego smak dodatkową porcją ostrej papryki- taki obiad ma Was rozgrzać!

risotto z chorizo i czerwonym winem kuchnia agaty (4)

Wiadomo, można by się upierać, że gdzie hiszpańska kiełbasa do włoskiego dania, ale to doskonały mix, który uzupełnić możecie francuskim winem. A co!

risotto z chorizo i czerwonym winem kuchnia agaty (2)

Proporcje na 3-4 porcje.

Na tą samą patelni, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę- mus być zupełnie miękka, ale nie zarumieniona. Dodaj tymianek.

W rondelku podgrzej bulion.

Na patelnię wsyp ryż, dokładnie wymieszaj z zeszkloną szalotką, aż ziarenka staną się szkliste. Wlej wino, zagotuj, aż większość płynu odparuje.

Dolej chochlę ciepłego bulionu, wymieszaj.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję pomidorowego bulionu. Mieszaj. Powtarzaj dolewanie ciepłego bulionu partiami, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany, a pozostanie jędrny w środku. Dodaj pomidory, wymieszaj, zagotuj.

Zdejmij z ognia, dodaj chorizo, parmezan i masło, wymieszaj. Dopraw do smaku.

Podawaj posypane świeżo tartym parmezanem.

-->