Przepisy
Agaty

Sardynia czyli co zjeść na wakacjach?

Kuchnie świata, Podróże

Bilety kupione, walizki (prawie) spakowane, czas zastanowić się co będziemy na tej Sardynii jeść! :)

Co zjeść na Sardynii?

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam zaplanować (pod kulinarnym względem) wyprawę na Sardynię, bo to naprawdę pyszne miejsce! Podaję poniżej trochę rad, kilka sprawdzonych adresów i informacji co i gdzie zjeść. Oczywiście, to moje bardzo subiektywne wskazówki, ale szczerze dzielę się tym, co przeżyłam i przejadłam :)))

Na wyspie zakupy robić możecie w świetnie zaopatrzonych delikatesach, małych sklepikach i na targach. DO wyboru, do koloru, na pewno z łatwością znajdziecie punkt, w którym kupić będziecie mogli dobrej jakości jedzenie. A skoro od podstaw zaczynamy, to nie sposób nie wspomnieć o Pane carasau czyli sardyńskim odpowiedniku chleba. Pieszę „odpowiedniu”, bo nie jest to chleb w naszym znaczeniu (puchaty i drożdżowy). To cienkie, chrupiące placuszki. Coś jak duże chipsy :))) oczywiście bardziej neutralne w smaku i nie smażone na głębokim tłuszczu, ale chrupią jak szalone. Kruche, pyszne i bardzo wciągające- mogę je podjadać bez umiaru! Po skropieniu chleba oliwą i posoleniu, otrzymujemy danie o nazwie pane guttiau, natomiast pane frattau to kawałki chleba carasau zanurzone w rosole, z dodatkiem sosu pomidorowego, jajka i sera pecorino.

Punkt drugi, obowiązkowy to Culurgionis d’Ogliastra IGP czyli pierożki z Ogliastra. To zapewne nie jest ich najważniejsza cecha, ale są po prostu PIĘKNE! Te małe pierogi klejone są tak, by ciasto układało się na kształt kłosa. Wyglądają fenomenalnie i tak tez smakują. W moim odczuciu to bliski kuzyn naszych ruskich pierogów. Bazą ich farszu są gotowane ziemniaki. Pierożki podawane są zwykle w sosie pomidorowych. Czysta poezja!

Co zjeść na Sardynii?

Fregola to makaronowe kuleczki charakteryzujące się gamą kolorów od żółtego po ciemnobrązowy. Makaron ten prażony jest po przygotowaniu (jeszcze w postaci surowej) i dopiero taki „podpieczony” gotowany jest i podawany z ulubionym sosem. Często Fregola towarzyszy muszlom (fregula cun còciula  czyli fregula z małżami). Razem tworzą zestaw wprost niebiański! Fregola ma różną średnicę, kuleczki o różnym rodzaju możecie spotkać w każdym sklepie spożywczym na Sardynii.

Co zjeść na Sardynii?

Kolejny przysmak z Sardynii to rzecz wyjątkowo charakterystyczna dla tego miejsca właśnie. Chodzi mi o botargę (Botarga), czyli  solona i osuszona ikra tuńczyka lub cefala. Możecie ją bardzo często spotkać w formie proszku używanego jako przyprawa, ma wzbogacić smak słynnym słonym „umami” niczym nasz ukochany parmezan czy poczciwa przyprawa Maggi :) Botarga podawana bywa też pokrojona w bardzo cienkie plasterki, jako przekąska.

Co zjeść na Sardynii?

Chyba najważniejszym/najbardziej popularnym wyrobem sardyńskich serowarów jest owczy ser, pecorino sardo. Pecorino Sardo DOP jest wytwarzane wyłącznie tutaj, na Sardynii. Wyobraźcie sobie proszę talerz gorącego, ciągnącego się pecoriono, wyciągniętego prosto z pieca. Szwajcarskie fondue może się przy tym schować!

Co zjeść na Sardynii?

Typowym daniem z okolic Calligari jest burrida a sa casteddaja. Myślę, że warte spróbowania, bo  naprawdę nietypowe. To rekinek (ang.dogfish), krótko mówiąc ryba, marynowana w occie i oliwie z orzechami włoskimi. Kawałki ryby mają w sobie chrząstki, jednak te po zetknięciu z octem stają się miękkie. Danie intensywne w smaku, podawane na zimno, jako przystawka, podobne nieco do naszej poczciwej ryby w occie.

Co zjeść na Sardynii?

Poza tym oczywiście ryby i owce morza. Bo jakże to tak, być na włoskiej wyspie i nie zjeść ośmiorniczki?!

Co zjeść na Sardynii?

Na Wyspie znajdziecie też sporo cukierni z typowymi, nieco „babcinymi”, na pewno nostalgicznie wyglądającymi ciachami. Skradły moje serce!

A teraz kilka konkretnych adresów, gdzie można zjeść w Calligari (i okolicach):

  • Ponieważ podróżowaliśmy z dzieckiem, nie było mowy, aby w menu nie pojawiła się pizza, w tym miejscu mogę z ręką na sercu polecić PIZZERIA FLORIS (klik!). To miejsce sprzedające głównie pizze na wynos,w środku 2 czy 3 stoliki. Ruch ogromy, z pieca bucha ogień, jest pysznie!

Co zjeść na Sardynii?

  • Po lody serdecznie zapraszam do:

  1. Gli Stefini – Artigiani del Gelato (powiem krótko: o matko jakie to dobre! Lody robione są na oczach klientów, sama widziałam butelki likierów wlewanych do deserów, więc nie ma ściemy!) klik!

Co zjeść na Sardynii? Co zjeść na Sardynii?

  1. Gelateria Peter Pan tu lubią być kolejki ale cóż, to nie jest przypadek i warto swoje odstać :) klik!

Co zjeść na Sardynii?

 

  1. Jeśli wybierzecie się na plażę, to lody dla ochłody polecam kupić w Gelateria Chiccheria Villasimius– tu także rzemieślnicze lody na patyku. klik!

Co zjeść na Sardynii?

  • Na zakupy spożywcze polecam wybrać się na targ Mercato San Benedetto. Są to piekarnie, cukiernie, świeżo robione makarony, owoce, warzywa i oczywiście duuużo świeżych (!) owoców morza i mięs. Mówią, że to największa hala targowa w całych Włoszech!!! Odwiedźcie koniecznie! klik!

Co zjeść na Sardynii? Co zjeść na Sardynii?

  • Na śniadanie, po ciasteczko, rogalika i filiżankę espresso serdecznie zapraszam Was do kawiarni CAFFE PASTICCERIA TRAMER. Miejsce działa od 1857 roku, szczególnie miło jest usiąść przy stoliczku ustawionym na placu przed kawiarnią i okruszkami pokarmić gołębie. Wnętrze bardzo klimatyczne, aż prosi się o wypicie małej kawy przy drewnianej ladzie. Uroczy klasyk. klik!

Co zjeść na Sardynii? Co zjeść na Sardynii? Co zjeść na Sardynii?

Na koniec życzę Wam pięknego i smacznego pobytu na słonecznej Sardynii!