Przepisy
Agaty

Ribollita czyli fasolowa prosto z Toskanii

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa, Zupy

ribollita- właska zupa fasolowa

Gdy jesień za oknem i spod drzwi zawiewa ziemno, aż chce się usiąść nad miską gorącej, gęstej zupy, prawda? Oczywiście, zawsze można przygotować gar poczciwej fasolowej, ale dziś proponuję oddać prym jej włoskiej kuzynce. Przed Państwem: RIBOLLITA!

Ribollita to zupa wywodząca się z tradycji biednego regionu. Z resztą patrząc na jej skład od razu można się tego domyślić. Bo czerstwy chleb, fasola, ziemniaki… to składniki, na które stać było w zasadzie każdego, a wykorzystanie nieświeżego już pieczywa to naczelna zasada #zerowaste (która swoją drogą powinna być stosowana w każdej kuchni!). Ale wracając do ribollity, oczywiście podam na nią przepis, pamiętajcie jednak, że nie trzeba się go kurczowo trzymać.

ribollita- właska zupa fasolowa

To danie to doskonała okazja na pyszne wykorzystanie warzywnych resztek, które kryją się zapomniane gdzieś w szufladzie lodówki.

Wykorzystuj zamiennie:

  • kapustę/ kapustę włoską/ jarmuż/ burak liściowy/ kapustkę pak choi
  • świeże pomidory/ przecier pomidorowy
  • marchew/ korzeń pietruszki
  • fasolę białą/ fasolę czerwoną/ ciecierzycę- strączki z puszki lub ugotowane w domu
  • ziemniaki/ czerstwy chleb lub miks obu.

Pamiętaj, jeśli używasz suszonych ziaren fasoli, namocz je przed gotowaniem- najlepiej przez całą noc. Odlej wodę, zalej strączki świeżą wodą, a następnie gotuj do miękkości przez około 2 godziny.

Ribollita najlepsza jest, gdy smaki się „przegryzą”, warto przygotować więc od razu podwójną porcję i odgrzewać ją do woli przez kolejne dni. Przed podaniem poleją ją obficie dobra oliwą extra vergine, posyp tartym dojrzewającym serem. Dodatkowo lubię dodać grzanki z chleba, lekko pachnące czosnkiem…

ribollita- właska zupa fasolowa