Przepisy
Agaty

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową

Ciasta, Desery, Kuchnie świata, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Dawno nie zachwyciłam się żadnym drożdżowym ciastem tak, jak tym! Nie ma w nim wiele cukru (4 łyżki na całą porcję), jednak chrupiąca, karmelowa polewa pełna migdałów dodaje tak wspaniałego smaku, że je się to ciasto niczym najlepszy deser!

Bienenstich- ciasto drożdżowe kuchnia agaty (1)

W oryginale Bienenstich (bo to ciasto rodem z Niemiec) przekładane jest dodatkowo warstwą waniliowego kremu, uznałam jednak, że czasem trzeba postawić na minimalizm i dobre drożdżowe … też jest dobre! ;)

Bienenstich- ciasto drożdżowe kuchnia agaty (4)

Jeśli więc macie ochotę na ciasto w wersji „na bogato”, pokuście się o przełożenie placka warstwą TEGO KREMU budyniowgo . Obiecuję jednak, że i wersja bez niego absolutnie Was zadowoli!

Bienenstich- ciasto drożdżowe kuchnia agaty (2)

Proporcje na korytko ok.25 x 10 cm.

Na patelni podgrzej masło, śmietankę, cukier, sól i miód. Gotuj razem, aż zgęstnieją (nie staną się przy tym brązowe). Dodaj migdały, wymieszaj, ostudź.

Wstępnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie na wierzchu delikatnie rozłóż migdały w polewie. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź.

-->