Przepisy
Agaty

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)

Ciasteczka, Desery, Przepisy – blog kulinarny

Eklery z kruszonką choux au craqueli kuchnia agaty (4)

Najpierw trochę teorii. Zarówno eklery, jak i ptysie, przygotowuje się z takiego samego, zaparzanego ciasta. Ciasto to nie zawiera w sobie cukru, otrzymujemy więc absolutnie neutralny w smaku wypiek. Możemy jednak dodać mu wyrazu (i słodyczy) przez swoistą „kruszonkę”. To nałożona na surowe ciasto ptysiowe dodatkowa warstwa słodkiej masy z cukru, masła i mąki, która w trakcie pieczenia pokrywa cały eklerek chrupiącą skorupką. I taki właśnie typ eklerka dziś Wam prezentuję. To tzw. choux au craquelin.

Eklery z kruszonką choux au craqueli kuchnia agaty (3)

Przygotowanie zaparzanego ciasta ptysiowego to (naprawdę!) nic trudnego i zajmuje tylko kilkanaście minut. Jedyna tajemnicą dobrych eklerów/ptysi jest dopilnowanie, aby ciasto dokładnie się wypiekło, czy wręcz wysuszyło w piekarniku. Tylko w takim wypadku nie zapadnie się po ostygnięciu i będzie przyjemnie chrupiące.

Eklery z kruszonką choux au craqueli kuchnia agaty (2)

Z podanych proporcji upieczecie ok. 15-20 dorodnych eklerków (tu kolejna uwaga, nie nakładajcie zbyt dużych porcji ciasta na blachę- ciasto sporo wyrasta!).

Eklery z kruszonką choux au craqueli kuchnia agaty (1)

Gotowe eklery możecie przeciąć wzdłuż na pół i wtedy napełnić je nadzieniem lub kremem napełnić szprycę z „długą” końcówką i tym sposobem „nastrzyknąć” ciasteczka kremem wewnątrz.

Przepis na budyniowy krem waniliowy, idealny do napełniania eklerów,  znajdziecie pod TYM LINKIEM. Powodzenia! :)