Przepisy
Agaty

Czekoladowe pająki na Halloween – bez pieczenia!

Ciasteczka, Przepisy – blog kulinarny, Święta

Koniec października to czas, gdy w moje kuchni rządzą cukrowe duszki i czekoladowe pająki! Tak, zbliża się Halloween, warto więc mieć w zanadrzu kilka prostych, ale za to efektownych przepisów na strrraszne smakołyki- dzieci je za nie pokochają!

Dzisiejszy przepis na czekoladowe pająki jest naprawdę prosty i wymaga nie więcej niż 5 minut zaangażowania, a do tego pozostaje w duchu #zerowaste czyli gotowania bez marnowania, bomoje czekoladowe pająki na Halloween powstały z suchych już resztek czekoladowego biszkoptu. Możecie użyć niezbyt świeżych już babeczek, ciasteczek, piernika albo poświęcić naturalnie porcję dowolnego ciastka np. drożdżówki, choć moim zdaniem czekoladowe ciasto sprawdzi się jednak najlepiej.

Jak przygotować czekoladowe pająki na Halloween?

Porcję ciasta, taką mieszczącą się mniej więcej w dwóch złożonych dłoniach dorosłej osoby kruszę na drobniutkie okruszki. Następnie mieszam z naturalnym serkiem kremowym (Łaciatym, z Piątnicy, Philadelphią…). Dodaję +/- kopiastą łyżkę takiego serka. Mieszam rękoma. Chcę uzyskać elastyczną, dość wilgotną masę o konsystencji… ciastoliny :)

Masę dzielę na porcję łyżeczką do herbaty. Z każdej formuję kulkę wielkości orzecha, następnie lekko ją zgniatam.

Na  tak powstałym pajęczym korpusie maluje roztopioną czekoladą nogi.

Dokładam czekoladową drażetkę (użyłam porzeczek w czekoladzie) jako głowę i gotowe cukrowe oczka. Gotowe!

Czekoladowe pająki mogą od razu straszyć lub trafić wprost na stół!

Jeśli chcecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować czekoladowe pająki na Halloween, zapraszam na mój filmik- O TUTAJ KLIK!