Pączki- łatwy przepis na Tłusty Czwartek
Nawet jeśli na co dzień nie zajadacie się smażonymi deserami, w ten jeden dzień w roku, w Tłusty Czwartek wręcz nie wypada nie zjeść pączka, faworka czy słodkiego racuszka.
Dziś z okazji końca karnawału chciałam przedstawić Wam łatwy przepis na pączki. To proste ciasto drożdżowe, bez trudu przygotujecie je w domu.
To ciasto na pączki nie jest zbyt słodkie, dlatego dobrze mu robi, gdy już gotowe pączki ozdobicie lukrem lub cukrem pudrem. Pączki można też obtoczyć w zwykłym cukrze.
Pączki smażę na dobrze rozgrzanym (do ok. 180 oC) oleju roślinnym (zwykle rzepakowym). Czasem dodaję też kostkę smalcu- pozwala zwiększyć temp. smażenia. Pamiętajcie jednak, że olej nie może być zbyt gorący. Pączki smażone w zbyt mocno rozgrzanym tłuszczu będą spalone na zewnątrz i surowe w środku, dlatego nad temperaturą oleju trzeba panować. W razie konieczności, gdy zbytnio się rozgrzeje, zdejmij garnek na chwilę z palnika, żeby miał okazję nieco się schłodzić.
Wyjęte z tłuszczu pączki warto odłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ponieważ ciasto na pączki jest bardzo delikatne, warto każdy krążek ciasta ułożyć na osobnym kawałku papieru do pieczenia. Bardzo ułatwia to przenoszenie surowego ciasta do garnka z olejem.
Tłuszcz pozostały po smażeniu pączków możesz przechować i wykorzystać ponownie do smażenia. Gdy będzie już zimny zlej go po prostu do słoika, zamknij i zaczekaj, gdy następnym razem najdzie Cię ochota na pyszne, łatwe pączki :)