13 słodkich przepisów na wykorzystanie białek z jajek (wypieki bez żółtek)
Zdarza się w kuchni, szczególnie miłośnikom dobrych ciast drożdżowych, wypiekanych na żółtkach, ze zostają w kuchni niewykorzystane białka jajka. Sama zwykle zlewam je do jednego słoika i tak czekają na swoją kolej- w końcu w kuchni nie można niczego marnować! Na szczęście jeśli dysponujemy tylko białkami jajka (a nie całymi jajkami) i tak możemy przygotować fenomenalne desery!
Jeśli zlewacie jajka do jednego naczynia i nie macie pewności ile w nim jest białek, przyjmuje się, że:
- białko jajka wielkości L waży 35 g
- białko jajka wielkości M waży 32 g
Na czele deserów przygotowywanych tylko na bazie białek jajka są oczywiście bezy, ale na nich nie kończy się słodki repertuar. Są ich kuzynki- makaroniki, ciasta i ciasteczka. Poniżej moje propozycje na desery, w których wykorzystujemy TYLKO BIAŁKA JAJEK, smacznego!
Jak wykorzystać białka jajek?
1. Babka waniliowa na białkach
2. Makuszek- ciasto z makiem na białkach
3. Beza Pavlovej z letniki owocami
4. Bezy ze śmietanką i malinami
5. Orzechowo- kokosowe ciasteczka z syropem klonowym
6. Makaroniki na bezie włoskiej
7. Makaroniki z kremem cytrynowym
8. Makaroniki z kremem czekoladowym
9. Ciasteczka z palonym masłem
10. Mini torcik Dacquoise
11. Mini bezy Pavlovej z marakują
12. Financiery- migdałowe ciasto z malinami
13. Babeczki migdałowe