Przepisy
Agaty

13 słodkich przepisów na wykorzystanie białek z jajek (wypieki bez żółtek)

Ciasta, Ciasteczka, Przepisy – blog kulinarny

desery bez żółtek- na samych białkach

Zdarza się w kuchni, szczególnie miłośnikom dobrych ciast drożdżowych, wypiekanych na żółtkach, ze zostają w kuchni niewykorzystane białka jajka. Sama zwykle zlewam je do jednego słoika i tak czekają na swoją kolej- w końcu w kuchni nie można niczego marnować! Na szczęście jeśli dysponujemy tylko białkami jajka (a nie całymi jajkami) i tak możemy przygotować fenomenalne desery!

Jeśli zlewacie jajka do jednego naczynia i nie macie pewności ile w nim jest białek, przyjmuje się, że:

  • białko jajka wielkości L waży 35 g
  • białko jajka wielkości M waży 32 g

Na czele deserów przygotowywanych tylko na bazie białek jajka są oczywiście bezy, ale na nich nie kończy się słodki repertuar. Są ich kuzynki- makaroniki, ciasta i ciasteczka. Poniżej moje propozycje na desery, w których wykorzystujemy TYLKO BIAŁKA JAJEK, smacznego!

desery bez żółtek- na samych białkachdesery bez żółtek- na samych białkachwypieki bez żółtek- na samych białkach

Jak wykorzystać białka jajek?

1. Babka waniliowa na białkach

Klik po przepis

2. Makuszek- ciasto z makiem na białkach

Klik po przepis

3. Beza Pavlovej z letniki owocami

Klik po przepis

4. Bezy ze śmietanką i malinami

Klik po przepis

5. Orzechowo- kokosowe ciasteczka z syropem klonowym

Klik po przepis

6. Makaroniki na bezie włoskiej

Klik po przepis

7. Makaroniki z kremem cytrynowym

Klik po przepis

8. Makaroniki z kremem czekoladowym

Klik po przepis

9. Ciasteczka z palonym masłem

Klik po przepis

10. Mini torcik Dacquoise

Klik po przepis

11. Mini bezy Pavlovej z marakują

Klik po przepis

12. Financiery- migdałowe ciasto z malinami

Klik po przepis

13. Babeczki migdałowe

Klik po przepis

SMACZNEGO!