Przepisy
Agaty

Pieczony ser camembert (z bułeczkami)

Pieczywo, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege

pieczony camembert

Nie znam wielu osób, które nie lubią gorącego, ciągnącego się sera. To jest przecież taaak pyszne!

Nie zawsze jednak mamy czas na przygotowywanie klasycznego foundie, wtedy z pomocą przychodzi bardzo prosty sposób na przygotowanie pieczonego sera camembert!

To naprawdę mało skomplikowany przepis. Aby przygotować pieczony ser camembert polecam kupić ten dojrzewający ser w drewnianym opakowaniu. Znajdziecie go w zasadzie w każdym sklepie. Nie jest to warunek konieczny, ale taki ser po pierwsze dobrze w takim sztywnym opakowaniu zachowuje się w piekarniku, a po drugie… po prostu bardzo ładnie się prezentuje :)

Przed pieczeniem warto:

  • wyjąć ser camembert z lodówki, aby miał temperaturę pokojową (dzięki temu szybciej i równomiernie się upiecze)
  • usunąć papier, w jaki zawinięty jest ser i zastąpić go kawałkiem papieru do pieczenia (ten drugi nie spali się w piekarniku, a dodatkowo będzie ochroną przed ewentualnym przeciekaniem sera), a następnie ponownie włożyć krążek sera do drewnianej foremki, w której był kupiony
  • naciąć lub w ogóle odciąć skórkę sera z wierzchu, dzięki temu dodatki smakowe lepiej przenikną do środka .

Przy okazji zaznaczę, że do tego przepisu nie musicie kupować drogiego sera, nie musi być też doskonale dojrzały. Po upieczeniu z dodatkami i tak będzie pyszny :)

Na blaszce, na której piekę ser, układam za jednym razem małe bułeczki z drożdżowego ciasta. Za jednym razem wyciągam więc z pieca idealnie zapieczony ser i pieczywo, z którym ser możemy jeść! Przy okazji polecam, aby bułeczki były jeszcze pyszniejsze, już po wyciągnięciu ich z pieca, posmarować  gdy są jeszcze gorące, oliwą z czosnkiem. Będą wspaniałe!

Dodatki do pieczonego camembert’a mogą być naprawdę różne, ja wybrałam:

oliwę z natką pietruszki, czosnek i ziarenka czerwonego pieprzu, doprawione chlustem białego wina. Możecie dodać też

  • miód
  • chili (świeże lub suszone, w płatkach)
  • rozmaryn, tymianek…

Z podanych proporcji przygotowałam krążek pieczonego camembert’a i 16 małych bułeczek.

Ten sam przepis w wersji filmowej znajdziesz na moim profilu na IG, O TUTAJ, klik!