Przepisy
Agaty

Wytrawny chlebek serowy

Ciasta, Muffiny & babeczki, Pieczywo, Przepisy – blog kulinarny

 

wytrawny chlebek serowy

Szukałam pomysłu na jakiś dodatek do naszej ulubionej zupy pomidorowej. Ryż i makaron są oczywiście super, ale czasem chce się po prostu czegoś innego. I tym sposobem na naszym stole pojawił się wytrawny chlebek z serem.

wytrawny chlebek serowy

Ten chlebek to takie wytrawne ciasto. Pyszne i delikatne, z wilgotny miąższem. Mój chlebek wzbogaciłam szczypiorkiem, kiełbaskami (miałam akurat w domu „frankfurterki”) oraz serem. Oczywiście chlebek upiec można w wersji wegetariańskiej, bez dodatku mięsa.

Warto wybrać ser o zdecydowanym i intensywnym smaku, dlatego np. cheddar będzie tu świetnie pasowała. Połowa startego na grubych oczkach sera trafia do samego ciasta, drugą połową posypuję zaś wierzch bochenka- roztopiony, przypieczony cheddar tworzy najlepszą chlebową skórkę na świecie, wierzcie mi!

wytrawny chlebek z serem i kiełbaskami

Co można dodać do wytrawnego chlebka?

Naturalnie do wytrawnego chlebka dodać możecie ulubione składniki np. drobno pokrojoną paprykę, wcześniej ugotowany brokuł, szynkę, suszone pomidory, zioła, ser pleśniowy, oliwki czy ostrą papryczkę… kombinacji jest nieskończenie wiele i zależą przede wszystkim od tego, co akurat mamy w lodówce. Przygotowanie takiego chlebka to doskonały sposób na wykorzystanie lodówkowych zapasów- odrobiny szynki czy kiełbasy jakie akurat zostały nam po obiedzie czy kolacji dzień wcześniej.

Chlebek jeść możecie na ciepło lub zimno, w obu wersjach smakuje wspaniale, dlatego super nadaje się na przyjęcia. Pokrójcie go w plastry i podajcie obok deski serów, jako dodatek do wytrawnego twarożku czy dipów.

Mój bochenek upiekłam w klasycznej foremce „korytku” o wymiarach ok. 25×10 cm.