Przepisy
Agaty

Bezglutenowe ciasto migdałowe

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny

Bezglutenowe ciasto migdałowe

Przed Wami „przepis marzenie” na ciasto wyjątkowo pyszne, łatwe w przygotowaniu i (co dla wielu osób ważne) upieczone na bazie produktów bez glutenu. Jeśli dodam jeszcze, że nie ma w nim dodanego tłuszczu to chyba pełnia szczęścia, prawda?!

Dodatkiem do ciasta są mielone migdały, które nadają mu wilgoci, są też aromatyczne. Płatki migdałowe, którymi posypuję wierzch placka nabierają w tracie pieczenia głębokiego, orzechowego smaku. To ciasto na wzór bogatego biszkoptu, rewelacyjnie smakuje podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami- lekkie ciasto wspaniale się z nimi komponuje.

Bezglutenowe ciasto migdałowe ze śmietanką

Ciasto migdałowe swoją lekkość zawdzięcza ubitym białkom jajek. Ubijajcie je w czystym naczyniu (najlepiej szklanym lub stalowym), koniecznie wytartym do sucha- nawet odrobina wody sprawi, że białka się nie ubiją. Miskę do ubijania białek przecieram wewnątrz przekrojoną na pół cytryną- pomaga dodatkowo pozbyć się ewentualnego tłuszczu ze ścianek naczynia. Pianę ubijamy tak długo, aż wyciągnięta do góry (np. podnosząc trzepaczkę) układać się będzie w miękkie fale. Piany nie można ubijać zbyt długo!

Bezglutenowe ciasto z migdałami

 

Jakich migdałów użyć do ciasta?

Ciasto migdałowe piekłam na bazie gotowych mielonych migdałów (uprażonych na złoto na patelni). Jeśli macie tylko całe migdały- nic straconego! Uprażcie je na patelni, ostudźcie, a następnie zmiksujcie na miałko w blenderze. Jeśli Wasze migdały mają skórki- zalejcie je najpierw na kilka minut wrzątkiem- skórka zejdzie w zasadzie sama.

Moje ciasto migdałowe upiekłam w prostokątnej foremce o wymiarach ok.25×15 cm.