Bezglutenowe ciasto migdałowe
Przed Wami „przepis marzenie” na ciasto wyjątkowo pyszne, łatwe w przygotowaniu i (co dla wielu osób ważne) upieczone na bazie produktów bez glutenu. Jeśli dodam jeszcze, że nie ma w nim dodanego tłuszczu to chyba pełnia szczęścia, prawda?!
Dodatkiem do ciasta są mielone migdały, które nadają mu wilgoci, są też aromatyczne. Płatki migdałowe, którymi posypuję wierzch placka nabierają w tracie pieczenia głębokiego, orzechowego smaku. To ciasto na wzór bogatego biszkoptu, rewelacyjnie smakuje podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami- lekkie ciasto wspaniale się z nimi komponuje.
Ciasto migdałowe swoją lekkość zawdzięcza ubitym białkom jajek. Ubijajcie je w czystym naczyniu (najlepiej szklanym lub stalowym), koniecznie wytartym do sucha- nawet odrobina wody sprawi, że białka się nie ubiją. Miskę do ubijania białek przecieram wewnątrz przekrojoną na pół cytryną- pomaga dodatkowo pozbyć się ewentualnego tłuszczu ze ścianek naczynia. Pianę ubijamy tak długo, aż wyciągnięta do góry (np. podnosząc trzepaczkę) układać się będzie w miękkie fale. Piany nie można ubijać zbyt długo!
Jakich migdałów użyć do ciasta?
Ciasto migdałowe piekłam na bazie gotowych mielonych migdałów (uprażonych na złoto na patelni). Jeśli macie tylko całe migdały- nic straconego! Uprażcie je na patelni, ostudźcie, a następnie zmiksujcie na miałko w blenderze. Jeśli Wasze migdały mają skórki- zalejcie je najpierw na kilka minut wrzątkiem- skórka zejdzie w zasadzie sama.
Moje ciasto migdałowe upiekłam w prostokątnej foremce o wymiarach ok.25×15 cm.
Migdały w cieście, mniam.