Przepisy
Agaty

Chlebek czosnkowy

Pieczywo, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny

Jesień za oknem, trzeba dbać o odporność, a wiadomo przecież, że nic tak nie wspomoże naszego zdrowia jak solidna porcja czosnku! Wymieszałam go z masłem (smak!) i natką pietruszki (witamina C!) i tym sposobem mam na stole najzdrowszy wypiek świata! Piszę to oczywiście z lekkim przymrużeniem oka, ale są sytuacje, gdy chlebek czosnkowy może poprawić, jeśli nie nasze zdrowie, to na pewno samopoczucie :)

Ten chlebek czosnkowy przygotowałam na wzór rolady- ciasto drożdżowe lekko rozwałkowałam, posmarowałam masłem czosnkowym z pietruszką, zwinęłam i włożyłam do wyrośnięcia do klasycznej foremki- korytka. Chlebek ma w sobie sporo masła, więc po prostu pokrojony na kromki jest już sam w sobie pyszny i w zasadzie nie potrzebuje innych dodatków, choć jedzony z dobrym serem czy odrobiną oliwy na pewno stanie się rewelacyjnym posiłkiem.

Pamiętajcie, aby wszystkie składniki wykorzystane do jego upieczenia były w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe (woda). Masło powinno być miękkie, aby dało się łatwo połączyć z natką pietruszki i czosnkiem.