Przepisy
Agaty

Czosnkowe bułeczki z pietruszką

Pieczywo, Przekąski, Przepisy
Opis

lekkie-buleczki-czosnkowe-4

Wyobraźcie sobie świeże, wyjęte prosto z pieca, lekko pachnące czosnkiem i oliwą bułeczki. Idealne na przekąskę, podane z deską serów czy do porcji hummusu.

lekkie-buleczki-czosnkowe-3

Drożdżowe bułeczki czosnkowe upieczone w tortownicy to kilka porcji ciasta, każda zanurzona w oliwie z dodatkiem czosnku oraz natki, a następnie upieczona tak, by bułeczki stworzyły razem coś na kształt bochenka.

lekkie-buleczki-czosnkowe-5

Bułeczki najlepsze są jedzone od razu po upieczeniu (no, lekko ostudzone… :) z powodzeniem możecie je jednak przed podaniem odgrzać w piekarniku, będą jak „nowe”!

Do mąki dodaj jajko, oliwę, sól i drożdże z mlekiem. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (najwygodniej posłużyć się robotem kuchennym/mikserem wyposażonym w „hak” do wyrabiania). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę- ma podwoić swoją objętość.

Oliwę połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Dodaj szczyptę soli.

Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 części. Z każdej uformuj bułeczkę, a następnie zanurz w czosnkowej oliwie. tak przygotowane ciasta ułóż w przygotowanej do pieczenia (z dnem wyłożonym pergaminem) tortownicy o średnicy ok. 25-30 cm.  Między kawałkami ciasta pozostaw odległość, ciasto jeszcze urośnie.

Foremkę z ciastem przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na ok. 40 minut.

Po tym czasie bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. Piecz, aż ładnie się zarumienią, ok. 40 minut.

Po wyjęciu z pieca, ponownie posmaruj bułeczki oliwą z czosnkiem.

Najlepiej smakują jedzone jeszcze ciepłe, chwilę po upieczeniu :)

-->