Przepisy
Agaty

Na imprezę: hummus i krem z fety

Dodatki, Kuchnie świata, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege

hummus-i-krem-z-fety-2

Nie będę chyba oryginalna jeśli powiem, że gdy zapraszam gości wcale nie lubię urobić się po pachy i spędzić w kuchni długich godzin. Moja ulubiona opcja- zestaw przekąsek, które możemy dowolnie łączyć, do tego grzanki, warzywa pokrojone w słupki, może torilla lub domowe, drożdżowe bułeczki.

hummus-i-krem-z-fety-4

Czas na dodatki, dziś klasyk- hummus czyli pasta z ciecierzycy i (jako pewna nowość)- wspaniały sos z sera feta ubitego na lekki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Istna poezja!

hummus-i-krem-z-fety-5

Przygotowanie hummusu to naprawdę prosta sprawa! Jeśli mam czas (lub po prostu nie zapomnę ;) dzień wcześniej namaczam ciecierzycę, gotuję ją i na tej bazie przygotowuję hummus. W wersji ekspresowej- używam ciecierzycy z puszki. Jeśli chcę, aby hummus zyskał piękny, różowy kolor- miksuję go z dodatkiem kawałka wcześniej upieczonego buraczka. Poza tym na hummus składa się tylko składników, oprócz ciecierzycy to tahina (pasta z sezamu), czosnek, sok z cytryny i sól.

sroda-8

Oba „sosy” podaję z chlustem dobrej oliwy na wierzchu, dla mnie to dodatek obowiązkowy!