Przepisy
Agaty

Prosty sos holenderski (np. do szparagów)
Dodatki, Przepisy
Opis

Podawanie szparagów z wody z dodatkiem sosu holenderskiego to klasyka kuchni. Wokół tego sosu narosło jednak wiele mitów, szczególnie o skomplikowanym procesie jego przygotowywania. Klasyczny sos holenderski ucierany jest na parze, ja pokażę Wam prostszą wersję, którą w domu robię od lat i naprawdę nigdy się na niej nie zawiodłam.

 

Oczywiście sos holenderski podać możecie nie tylko do szparagów, świetnie smakuje z jajkiem (np. jako “jajka po benedyktyńsku”- grzanka, chrupiąca szynka, jajko w koszulce i nasz sos- pycha!).

Ponieważ podstawą tego sosu są jajka i masło, najbardziej lubię podawać go lekko ciepły lub w temp. pokojowej- wtedy ma gęstą, kremową, ciągle jednak jeszcze płynną konsystencję. Wyciągnięty prosto z lodówki będzie znacznie bardziej gęsty- masło stężeje i zmieni jego konsystencję. najlepiej więc przygotować go “na świeżo”.

 

Przy okazji zapraszam pod TEN LINK po więcej przepisów ze szparagami w roli głównej, w końcu na tych po prostu gotowanych świat się nie kończy! :)

To ważne! Do przygotowania sosu holenderskiego używam w tym przepisie blendera (tzw. żyrafy) czyli długiego, z ostrzem w kształcie litery “s”. Konieczny jest też wysoki pojemnik o małej średnicy (wielkości mniej więcej blendera)- często sprzedawane są w komplecie, może też być niezbyt duży słoik- chodzi o to, by ostrza blendera od początku były zanurzone w żółtku.