Przepisy
Agaty

Jajka po benedyktyńsku

Jajka, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania
Opis

Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam jajka po benedyktyńsku. To klasyczny przepis wprost z hotelu Waldorf-Astoria i jak głosi fama, ma już ponad 100 lat. Moją wersję podałam na pszennym toście z hiszpańską szynką i listkami młodej rukoli. Była naprawdę pyszna (i sycąca). Takie kremowe żółtko na rozpoczęcie dla to istna rozkosz dla podniebienia!

Jak przygotować jajka po benedyktyńsku?

Wokół przygotowywania jajek po benedyktyńsku narosło wiele mitów, bo przyznać trzeba że w skład tego dania wchodzi kilka pozycji, które mogą przyspożyć w kuchni nieco problemów. Mówię tu o ugotowaniu jajka w koszulce oraz ugotowaniu sosu holenderskiego. Na szczęście na blogu możecie znaleźć szczegółowe informacje, jak te pozycje przygotować (od razu odsyłam do przepisu (klik) na prosty sos holenderski, który przygotowuję blenderem i zajmuje to dosłownie 5 minut).

Co wchodzi w skład jajek po benedyktyńsku?

Żeby więc uporządkować informacje, jako po benedyktyńsku to kolejno:

  • tost
  • plaster usmażonej na chrupko szynki
  • jajko ugotowane w koszulce
  • sos holenderski

plus oczywiście wszystkie dodatki, na jakie mamy ochotę. Ja dodaję na przykład ostrą w smaku, orzeźwiająca rukole, aby dopełnić tę wyśmienitą kanapkę. Wy również możecie eksperym

entować z ulubionymi składnikami!

***

  1. Żółtka surowego jajka zmiksuj blenderem z sokiem cytrynowym i szczyptą soli na puszystą masę.
  2. Ciągle miksując dolej wolnym strumieniem rozpuszczone, ciepłe masło.
  3. Miksuj jeszcze moment, aż powstanie kremowy, gładki sos (zgęstnieje gdy masło się ochłodzi).
  4. Dopraw do smaku (sól, musztarda, sok z cytryny…)- jak zrobić sos holenderski krok po kroku dowiesz się z TEGO przepisu (klik)
  5. Tost opiecz (ja lubię obsmażyć pieczywo na maśle), ułóż na talerzu.
  6. Na wierzchu tosta połóż plastry szynki (najlepiej wysmażyć je na chrupko na patelni) i listki rukoli.
  7. W garnku zagotuj ok. 0,75 l. wody z dwoma łyzkami octu.
  8. Jajko wbij do kubeczka.
  9. Gdy woda zawrze, zamieszaj aby powstał lekki wir.
  10. W jego środek delikatnie wlej jajko.
  11. Wyjmij po ok. 2 minutach, łyżką cedzakową.
  12. Jajko ułóż na toście, polej sosem holenderskim, przypraw pieprzem lub natką pietruszki.
-->