Przepisy
Agaty

Jajka po benedyktyńsku

Jajka, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania

Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam jajka po benedyktyńsku. To klasyczny przepis wprost z hotelu Waldorf-Astoria i jak głosi fama, ma już ponad 100 lat. Moją wersję podałam na pszennym toście z hiszpańską szynką i listkami młodej rukoli. Była naprawdę pyszna (i sycąca). Takie kremowe żółtko na rozpoczęcie dla to istna rozkosz dla podniebienia!

Jak przygotować jajka po benedyktyńsku?

Wokół przygotowywania jajek po benedyktyńsku narosło wiele mitów, bo przyznać trzeba że w skład tego dania wchodzi kilka pozycji, które mogą przyspożyć w kuchni nieco problemów. Mówię tu o ugotowaniu jajka w koszulce oraz ugotowaniu sosu holenderskiego. Na szczęście na blogu możecie znaleźć szczegółowe informacje, jak te pozycje przygotować (od razu odsyłam do przepisu (klik) na prosty sos holenderski, który przygotowuję blenderem i zajmuje to dosłownie 5 minut).

Co wchodzi w skład jajek po benedyktyńsku?

Żeby więc uporządkować informacje, jako po benedyktyńsku to kolejno:

  • tost
  • plaster usmażonej na chrupko szynki
  • jajko ugotowane w koszulce
  • sos holenderski

plus oczywiście wszystkie dodatki, na jakie mamy ochotę. Ja dodaję na przykład ostrą w smaku, orzeźwiająca rukole, aby dopełnić tę wyśmienitą kanapkę. Wy również możecie eksperym

entować z ulubionymi składnikami!