Jajka po benedyktyńsku z roszponką
Trudno jest mi wyobrazić sobie lepsze śniadanie, niż to z jajkami w roli głównej. Kiedy dodatkowo jajko przybiera postać najdelikatniejszą (czytaj: ugotowane jest w koszulce), jestem naprawdę w siódmym niebie!
To bardzo klasyczny przepis, jednak i przy takim można pozwolić sobie na małe eksperymenty.
Na moim stole zagościła więc przypieczona bułeczka, szynka szwardwaldzka, roszponka, jajko w koszulce i kremowy sos holenderski. To danie zdecydowanie godne świątecznego, wielkanocnego stołu!
(dla przypomnienia, jeszcze jedna wersja tego przepisu, z nieco innym sosem i rukolą- TU).
- bułka - 1 szt
- jajko - 1 szt
- ocet winny - 1 łyżka
- szynka wołowa - 1 duży plaster
- roszponka - 1/2 szklanka listków (mała garstka)
- ocet balsamiczny - 1/2 łyżeczki, najlepiej zredukowany (gęsty)
- sos holenderski
- żółtko - 2 szt
- masło - 1/2 szklanki, roztopione
- sok z cytryny - 2 łyżeczki
- musztarda Dijon - 1/2 łyżeczki (do smaku)
- sól, pieprz (cayenne) - do smaku
Szukasz przepisów na pyszna dania z jajek? Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka “Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Sos: W małym garnuszku roztop masło, uważając by się nie zarumieniło.
Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem (np. przez otwór w pokrywce) wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.
Na patelni usmaż na chrupko plaster szynki oraz równocześnie opiecz kromkę bułki (odkrój górę i spód, pozostawiając tylko część z miękkim miąższem).
Roszponkę skrop octem balsamicznym.
W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.
Na grzance ułóż przysmażoną szynkę, roszponkę, na wierzchu zaś jajko w koszulce. Całość polej sosem holenderskim i delikatnie oprósz pieprzem cayenne. Podawaj od razu.
Oj,oj wiedzieli Benedyktyni, co dobre. A to jajeczko, a to naleweczka i jakoś się biedowało. Przepis super !
Świetne te jajeczka, spróbuję na pewno. Dzięki za przepis !
oooo chyba w niedzielę już wiem co będzie na śniadanie :-))))
Wygląda tak pięknie i apetycznie, że pomimo 12:20 zjadłabym teraz zamiast obiadu.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
To niesprawiedliwe, że taki przepis zaginął gdzieś wśród setek innych :( idealne śniadanie nie tylko świąteczne :)