Przepisy
Agaty

Jajka po benedyktyńsku z roszponką

Jajka, Przepisy, Śniadania, Święta
Opis

Trudno jest mi wyobrazić sobie lepsze śniadanie, niż to z jajkami w roli głównej. Kiedy dodatkowo jajko przybiera postać najdelikatniejszą (czytaj: ugotowane jest w koszulce), jestem naprawdę w siódmym niebie!

To bardzo klasyczny przepis, jednak i przy takim można pozwolić sobie na małe eksperymenty.

Na moim stole zagościła więc przypieczona bułeczka, szynka szwardwaldzka, roszponka, jajko w koszulce i kremowy sos holenderski. To danie zdecydowanie godne świątecznego, wielkanocnego stołu!

(dla przypomnienia, jeszcze jedna wersja tego przepisu, z nieco innym sosem i rukolą- TU).

***

Sos: W małym garnuszku roztop masło, uważając by się nie zarumieniło.

Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem (np. przez otwór w pokrywce) wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.

Na patelni usmaż na chrupko plaster szynki oraz równocześnie opiecz kromkę bułki (odkrój górę i spód, pozostawiając tylko część z miękkim miąższem).

Roszponkę skrop octem balsamicznym.

W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.

Na grzance ułóż przysmażoną szynkę, roszponkę, na wierzchu zaś jajko w koszulce. Całość polej sosem holenderskim i delikatnie oprósz pieprzem cayenne. Podawaj od razu.

 

-->