Przepisy
Agaty

Maślane bułki do burgerów
Pieczywo, Przepisy
Opis

bułki do burgerów

Świat stanął w miejscu, do domu przenieśliśmy nawet burgerownie. Oczywiście, zachęcam do wspierania lokali koło domu i zamawianie z nich ulubionych kanapek, ale naprawdę wspaniałe burgery możecie przygotować też sami, we własnej kuchni. Zaryzykuję przy okazji tezę, że nie “środek” o dobrym burgerze świadczy, tylko bułka. Bułka to podstawa. To bułka robi robotę. Musi być miękka, ale nie gąbczasta, pachnieć masłem, być lekko tylko słodka. Po prostu idealna- i na takie bułki hamburgerowe dziś Was zapraszam.

maślane bułki do burgerów

Od razu uprzedzam, że otrzymacie naprawdę delikatne ciasto, do pracy z którym konieczne jest podsypywanie go  co jakiś czas mąką. Warto się jednak chwilę z nim pobawić, bo upieczone bułeczki do burgerów będą naprawdę pyszne i idealne do burgerów (ja podałam je z dodatkiem wegeńskich burgerów z fasoli i soczewicy, świeżymi warzywami i wegańskim majonezem czosnkowym :) Jeśli też macie ochotę na jakąś alternatywę dla wołowych hamburgerów, polecam np. kotleciki z ciecierzycy i marchewki, na które przepis znajdziecie na blogu, o TUTAJ.

Wierzch bułeczek posypałam czarnuszką (podobno dobrze robi na trawienie;), ale naturalnie  możecie użyć klasycznego dodatku- ziaren sezamu.

bułki do hamburgerów

Z podanych proporcji upiekłam 6 naprawdę dużych bułek, możecie przygotować też 8 w standardowym rozmiarze.