Proste kotleciki z ciecierzycy i marchewki
Mam wielką miłość do strączkowych i dodaję je naprawdę prawie do wszystkiego :) Dziś więc przepis na błyskawiczne kotleciki wegetariańskie z ciecierzycą w roli głównej. Jeśli masz mało czasu, użyj tej z puszki. W przeciwnym razie namocz suchą ciecierzycę przez noc, a następnie ugotuj do miękkości w wodzie (bez soli czy innych dodatków). Masę zagęszczają płatki owsiane (samo zdrowie!). Do ich zrobienia (kotletów, nie płatków :) wykorzystałam także marchewkę, ugotowaną, jaka została mi po gotowaniu warzywnego bulionu. Nic się nie zmarnuje!
Takie warzywne kotleciki potraktować możecie jako typowe danie obiadowe (z ziemniaczkami i surówką ;) lub wykorzystać je jako burgery do vegerburgerów.
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 10 kotlecików, które możecie przygotować smażąc je na oleju lub piekąc w piekarniku.
alert(’123′);