Przepisy
Agaty

Proste kotleciki z ciecierzycy i marchewki

Dodatki, Napoje, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

warzywne kotlety z cicecierzycy kuchnia agaty (1)

Mam wielką miłość do strączkowych i dodaję je naprawdę prawie do wszystkiego :) Dziś więc przepis na błyskawiczne kotleciki wegetariańskie z ciecierzycą w roli głównej. Jeśli masz mało czasu, użyj tej z puszki. W przeciwnym razie namocz suchą ciecierzycę przez noc, a następnie ugotuj do miękkości w wodzie (bez soli czy innych dodatków).  Masę zagęszczają płatki owsiane (samo zdrowie!). Do ich zrobienia (kotletów, nie płatków :) wykorzystałam także marchewkę, ugotowaną, jaka została mi po gotowaniu warzywnego bulionu. Nic się nie zmarnuje!

warzywne kotlety z cicecierzycy kuchnia agaty (6)

 

Takie warzywne kotleciki potraktować możecie jako typowe danie obiadowe (z ziemniaczkami i surówką ;) lub wykorzystać je jako burgery do vegerburgerów.

warzywne kotlety z cicecierzycy kuchnia agaty (2)

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 10 kotlecików, które możecie przygotować smażąc je na oleju lub piekąc w piekarniku.

warzywne kotlety z cicecierzycy kuchnia agaty (4)

Z puszki ciecierzycy odlej wodę. Ciecierzycę razem z marchewką utłucz na dość gładką pastę, może mieć jednak kawałki warzyw (tłuczkiem do ziemniaków)- nie  ma potrzeby miksować masy, aby nie stała się zbyt rzadka.

Dodaj przesmażoną szalotkę, jajko, płatki owsiane oraz przyprawy: sól, pieprz, kumin i kurkumę. Wymieszaj i odstaw na kwadrans ( w tym czasie płatki napęcznieją i masa zgęstnieje).

Po tym czasie pogrzej olej na patelni lub przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładaj na patelnię łyżką porcje masy i smaż na złoto z obu stron (przewracaj kotleciki na druga stronę dopiero, gdy dobrze się zarumienią, inaczej mogą się rozpaść) lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 25 minut, w połowie czasu pieczenia przełóż je na drugą stronę.

Jeśli chcesz, żeby wszystkie placuszki miały taki sam kształt i wielkość, nakładaj je na patelnię/blaszkę używając okrągłego „ringu”, takiej większej okrągłej foremki, która służy np. do smażenia równych jajek sadzonych czy nakładania puree ziemniaczanego w nienaganną wieżyczkę ;)

-->