Przepisy
Agaty

Koksowa babka na maślance

Ciasta, Desery, Przepisy
Opis

babka koksowa na maślance kuchnia agaty (3)

Jeśli w przepisie na ciasto znajdę wiórki kokosowe, a do tego jeszcze maślankę, po prostu wiem, że to będzie petarda! Oba te składniki gwarantują bowiem, że upieczemy pyszne, wilgotne ciasto, które będzie aromatyczne i naprawdę długo zachowa świeżość.

babka koksowa na maślance kuchnia agaty (2)

Moją babkę kokosowa przygotowałam w klasycznej formie z „kominkiem” o średnicy ok.25 cm, możecie jednak użyć tez korytka o długości ok.30 cm.

babka koksowa na maślance kuchnia agaty (4)

Babkę przed podaniem obsypcie cukrem pudrem, świetnie pasować będzie jednak też lukier przygotowany na bazie soku z limonki (lub cytryny).

babka koksowa na maślance kuchnia agaty (7)

 

Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku, a następnie dodawaj naprzemiennie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i maślankę, aż otrzymasz gładkie ciasto.

Na koniec dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej wewnątrz mąką.

Piecz w temp. 180 oC przez ok. 45-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z foremki lekko je ostudź.

-->